Трябва да се съкрати много срокът за възстановяване на ДДС в зърнопроизводството и начина, по който се възстановява този данък.

Това каза на съвместна пресконференция с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори в НС Десислава Танева, предаде репортер на Фермер.БГ.

Това е начинът, по който ще се намалят и щетите от невъзстановения ДДС за зърнопроизводителите.

От НАЗ не за първи път поставиха проблема с въвеждането на механизъм за обратно начисляване на ДДС при сделките със зърно, като посочиха, че така ще бъдат задържани за дълъг период от време оборотни средства за производството, които ще трябва да бъдат компенсирани чрез кредити.

Дерогация (или обратно начисляване на ДДС) беше поискана след широк обществен дебат относно злоупотребите с ДДС, които са най-големи в търговията със зърно, посочи депутатът Десислава Танева.

Дерогацията в момента е в процедура по приемане и за да се одобри, тя трябва да получи съгласието на всички страни-членки на ЕС. Много страни от Евросъюза са поискали дерогации и то не само за зърното, а и за други продукти, обясни Танева и допълни, че такава практика се прилага в Румъния.

Интересът на държавата е да се намалят злоупотребите и измамите с ДДС за сметка на бюджета. Ако тази дерогация бъде доведена до успешен край, в националното законодателство ще се направят съответните промени, каза Десислава Танева.

По време на пресконференцията Председателят на Парламентарната комисия по земеделие заяви още, че независимо от подписаната нотификация за намалена ставка на акциза за горивата, в бюджета за 2013 г., който беше приет на първо четене от Народното събрание, няма заложени средства, за да може секторът да ползва тази намалена ставка.

ВИДЕО - Изказвания на Десислава Танева, Мирослав Найденов - за новата ОСП, ДДС при зърното и др. :

( 12.16 мин. ) ►

Десислава Танева - пресконференция - аграрен семинар в Пловдив


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!