Музеят на меда до село Кошарица е като малък горски оазис на няколко километра от Черноморското крайбрежие на Слънчев бряг. Създаден през 2001 г. от пчеларя Кирил Киров, днес делото продължава неговият син Николай Киров

Гледайте още: Моята ферма с пчеларя Николай Киров

Сред спокойното жужене на пчели всеки може да разгледа кошери от различни епохи и държави, позабравени инструменти на пчеларския занаят, богат снимков материал от отминали времена. Постройките са от дърво, включително къщичката за апитерапия в двора. Тук може да се проследи историята на пчеларския занаят, да се опитат различни вкусове мед, но най-вече да се изолираш от градския шум и ваканционна суета. 

Именно в такава среда зададохме на Николай няколко бързи въпроса, на които той отговори без да се замисля, като човек, който е в мир със себе си и с пчелите. 

Пчеларството е благородна професия...
...защото има смисъл да се занимаваш с него. Помага на хората. 

Мотивацията да продължа да се занимавам с пчеларство...
...е, че съм обещал на баща ми да продължа, след като той си отиде, и просто му го дължа. Няма да оставя пчеларството. 

Човек се ражда пчелар...
...Има много хора, които стават пчелари до първото ожилване. След това се отказват. 

Финансирането по европрограми...
...е важно, но не е основно. 

Най-важното решение за нашето пчелно стопанство...
...е да продължим да го надграждаме. Създадохме Музей на меда, за да могат хората да идват и да видят как се развива пчеларството във времето и да си купят мед, разбира се. 

Това, което ме отличава...
...от някои колеги пчелари е, че се занимаваме и с апитерапия. Направили сме Къща на здравето за хора, които страдат от белодробни и нервни проблеми. Те могат да влязат вътре и да дишат кошерен въздух, да поемат целия този аромат и полезни свойства на меда. Най-важното е, че те се повлияват много добре, особено деца. Безплатно е, но не е добре да се стои дълго. Наистина има смисъл и помага на хората. 

Като пчелар искам...
...да съм удовлетворен, че това, което правя, е добро. 

Трудът на пчеларя...
...е оценен относително зле. Като гледам цената на едро, на която пчелари колеги продават меда си, мисля, че изобщо не е оценен. Затова молбата ми към пчеларите е да продават на крайни клиенти и да се опитват да направят нещо, за да качат тази цена. Да не продават без пари. Няма смисъл. 

Най-ценният съвет, който съм получавал от баща ми...
...е да съм упорит и да не се отказвам от това, с което съм се захванал. Гледам да го спазвам.