Десертното грозде от реколта 2012, стартира при цена 2,50 лв./кг  на дребно.

 

Като цяло обаче прогнозите на производителите и търговците в бранша са цените на десертното грозде, както и на сортовете за производство на вино и ракия да бъдат по-високи от миналата година, заради очакваните по-ниски добиви.

 

Беритбата на десертните сортове е обикновено през август, като в района на Ямбол и Сливен тя започна от средата на миналата седмица, а в региона на Плевен започват беритбата на сортовете “Плевен” и “Супер Болгар”.

 

" За десертните сортове обикновено започваме с цена от 2 лева, след което се намалява до 1.50-1.80 лева за килограм, но има години, в които тази цена се задържа до края. Според мен през тази година няма да има сериозна конкуренция на десертните сортове и очаквам високи цени. За съжаление, България от страна-производителка на десертно грозде се превърна в страна-вносител на десертно грозде и едва ли цените ще са ниски. Освен екстремните условия, вече няма и квалифицирана работна ръка, няма афинитет към десертното гроизводство, така че цените ще се сериозни.", заяви пред Фермер.БГ доц. Виолета Димитрова, директор на ИЛВ - Плевен.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!