Поисканата оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев е заради поста директор на Държавен Фонд „Земеделие”. Това коментира в сутрешния блок на БНТ депутатът от ПП ДБ и заместник-председател на комисията по земеделие към Народното събрание Росен Костурков.

Той изказа и свое предположение, предупреждавайки, че е спекулативно.

Според него главната причина за поисканата оставка на Кирил Вътев е, че е отказал да назначи на поста изпълнителен директор на ДФ“Земеделие“ човек, който му е предложен.

Костурков уточни, че не е говорил с Кирил Вътев по въпроса и това си е чисто негово виждане.
 
Росен Костурков припомни, че в предстоящия период ДФ „Земеделие“ ще раздаде по Стратегическия план чрез инвестиционните интервенции над 2,5 милиарда лева. Именно затова постът шеф на ДФЗ е много желан.

Костурков подчерта да се наблюдава внимателно кой ще оглави Държавен фонд „Земеделие”.

"Моята оценка за работата на Кирил Вътев и неговият екип е добра. Когато Главчев обяви, че ще го покани в служебния кабинет каза доста добри думи за него. За първи път подобни проблеми, свързани с недоволството не земеделците, се решиха чисто институционално - чрез разговори. Няма резон да се отстранява Вътев. Моята теза е, че за пореден път се прави опит да се овладеят поредните пари, които после ще се раздават", каза Костурков.

Според него ситуацията, в която земеделците протестираха, е била основателна, както в България, така и в Европа. Той подчерта, че Кирил Вътев е успял да се справи със земеделците - чрез диалог.