За жестокото убийство на местния фермер Тодор Кулин пред съда ще отговаря 45-годишен обвиняем за престъплението, което потресе миналото лято хората във врачанското село Згориград.

Тъжна статистика за фермерите в Европа

Укривайки се от органите на МВР заради предишно престъпление обвиняемият успял да се хване на работа като дояч в кравеферма в столичния кв. „Овча купел“. Пред всички свои колеги се представял с името Пламен.

Покрай работата се запознал с врачанин, с когото прекарвали много време заедно. Споделил му, че изпитва финансови затруднения и се нуждае от пари. Казал, че може да се сдобие с тях, ако ги открадне от някой, който му бъде посочен. Приятелят му обещал да измисли „схемата“, имайки предвид, че добре познава района около Враца и близкото село Згориград.

При следващата им среща врачанинът разказал за самотно живеещия Тодор Кулин, който бил финансово обезпечен, тъй като се занимавал със земеделие и отглеждане на животни.

Уточнил, че фермерът криел парите си „под дюшека и в гардероба“. Достъпът до имота на въпросният мъж бил улеснен от факта, че къщата му се намирала в края на селото и често не се заключвала.

Вечерта на 2 юли миналата година в района на чешма по пътя към пещера „Леденика“, врачанинът подробно разяснил на обвиняемия местонахождението на имота на Тодор Кулин. Като изпълнявал дадените му указания, 45-годишния мъж проникнал в дома на възрастния човек.

В търсене на пари той разхвърлял вещи и покъщнина, когато бил заварен от собственика на имота. Той се опитал да защити дома си и себе си. На свой ред рецидивистът взел намерена в дома метална щанга и нанесъл множество удари по главата и тялото на жертвата, докато го обезсилил. Счупил и телефона му, за да не може пострадалият да потърси помощ.

След това излязал на двора, разбил едно от стъклата на паркирания там автомобил и проникнал в него. Претърсил намиращите в него вещи на убития, открил портмоне със сумата от 1000 лева и я взел.

След това се върнал при чешмата, където го чакал приятелят му. За кървавите следи по дрехите си обяснил, че в процес на „тършуването“ дошъл стопанинът и той го „ударил по носа с юмрук“. Твърдял, че го е оставил жив.

На следващия ден приятелката на пострадалия след неколкократни неуспешни опити да се свърже с него по телефон, дошла в дома му. С влизането видяла много кръв в коридора и разхвърляни вещи, а мъжът лежал безжизнен и окървавен на пода. Веднага бил подаден сигнал към телефон 112. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта на мъжа.

„Гледката беше потресаваща. Навсякъде имаше кръв“, коментираха още тогава дори полицаите, присъствали на огледа.

От съдебно-медицинска експертиза е видно, че причината за леталния изход е открита черепно-мозъчна травма, довела до състояние на несъвместимост с живота.

Цялото село беше потресено от жестоката смърт на местния фермер, който нямал никакви конфликти с никого.

„Той само работеше! Не знаеше почивка. Гледаше повече животните, отколкото себе си“, разказа братовчед му Никола.

Извършителят на зловещото убийство беше трудно идентифициран и задържан, но към момента срещу него има безспорни доказателства, твърдят от Окръжна прокуратура.

Оказва се, че престъпникът има и други присъди. Сега обвинителният акт срещу него е внесен в съда, където ще отговоря за умишлено убийство, извършено по осолено жесток начин, както и за кражба.