От онези 19 млн. лв. по линия на de minimis, които ще получат производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя, за сектор „Розопроизводство“ ще бъдат разпределени близо 1,1 млн. лв.

De minimis: Вижте сроковете за кандидатстване по сектори

Това се равнява на 20 лв./дка, каза Христо Николов – председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), в ефира на Bloomberg TV.

„Тези средства са 10% от ежегодните разходи, които един стопанин трябва да направи в своите розови градини, за да ги поддържа в добро състояние и за да разчита на прилична реколта", уточни Николов.

Към тази помощ розопроизводителите ще могат да добавят още средства по линия на COVID-19, както и от възстановяване на акциза на газьола.

„Така финансовият ресурс достига все по-близо до сумата, която би била адекватна подкрепа и ще покрие загубите от лошата година“, обясни Николов.

По думите му тази година преработвателите са платили с 30% по-малко на розопроизводителите спрямо 2019 г. 

„В дестилериите, които гледаха партньорски на розопроизводителите, цената беше около 2 – 2,10 лв./кг, но на много места спекулативно цените паднаха под 1,50 лв. При цена 2,10 лв./кг ние сме доказали, че земеделецът работи на ниво себестойност“, добави председателят на ПАРБ.

Сред причините за по-ниската изкупна цена са както свитият пазар на розово масло заради коронавируса, така и наличните запаси от миналата година.

„В района на Стрелча един от традиционните големи преработватели тази година изобщо не стартира работа. Стрелча беше общината, в която най-много розови градини не влязоха в кампания и там буквално цветът окапа на земята“, обясни Христо Николов.

Според него за да има устойчивост в сектора, трябва да се води далновидна политика в продължение на години. Една от първите стъпки е вече направена – приемането на Закона за розата, който работи и дава ефект. 

„Ако до преди години площите бяха около 42 хил. дка, след влизането в сила на Закона и след регистрация в регистъра и идентификация на насажденията имаме над 55 хил. дка. Да не говорим за площите, които са с други сортове – „Радуга“, „Сентифолия“, които се продаваха като маслодайна“, припомни розопроизводителят.