Говедовъдите и биволовъдите ще получат подпомагане по схемата de minimis, стана ясно по време на Консултативния съвет по животновъдство. На този етап обаче не се знае каква сума ще може да задели Земеделското министерство, съобщи за Фермер.БГ Янка Попова от регионалната асоциация на овцевъдите в Сливен, която взе участие в заседанието. 

[news]
По схемата ще могат да кандидатстват животновъди, отглеждащи крави и биволи в млечно направление за стада с над 10 животни. Има и таван за броя на животните, а именно – ако стадото надхвърля 200 говеда/биволи, то ще се получи de minimis за 200 глави добитък. Изискването към животновъдите ще бъде да задържат 75% от животните за период от 100 дни. 
 
На заседание на УС на ДФЗ във вторник (21 април) ще стане ясна сумата, която ще се отпусне за de minimis за говеда и биволи. От Министерството припомниха, че максималната помощ, която може да получи един стопанин по схемата „de minimis“ е в размер до 15 000 евро за три данъчни години. 
 
Очаква се приемът на документи по схемата да започне около 27-ми април и да продължи до 15 май 2015 г. 
 
Финансовата подкрепа е от изключително значение в този момент заради проблемите, които възникнаха в сектора в следствие на руското ембарго и падането на млечните квоти, коментира земеделският министър Десислава Танева. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!