От 10 април 2024 г стартира активният сезон по градозащита с ракетен способ, която се осъществява над територия от около 22 милиона дка в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях, съобщават от аграрното министерство. 

Градозащитната дейност започва по-рано от обичайното тази година поради прогнозираните през второто десетдневие на април наднормени температури, които в комбинация с неустойчиво стратифицирана атмосфера, са предпоставка за развитие на градоопасна купесто дъждовна облачност, коментират специалисти. 

Четете ощеПроцедура в ход: Противоградова защита със смолетен способ върху 30 млн. дка

В момента Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ разполага с 11 793 противоградови ракети, като при висока честота и интензивност на градовите процеси през сезона, могат да бъдат закупени допълнително ракети, за което са предвидени средства от държавния бюджет.

Седем пък са метеорологичните радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA", които през активен сезон 2024 г. ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на Република България, напомнят от МЗХ.