15 млн. евро е сумата, която държавата дължи към момента на регистрираните животновъди, с убити заради Африканската чума по свинете (АЧС) животни.

БАБХ пише разбираеми изисквания за задния двор

Това каза земеделският министър Десислава Танева пред журналисти след среща с областните управители от страната и представители на сдружението на общините във Велико Търново. 

По думите на земеделския министър от всички 30 огнища при домашно прасе, само 8 са регистрираните животни, а именно при 6-те свинекомплекса и 2 огнища в лични стопанства.

„Всички останали животни от огнищата няма как да получат обезщетение. Нашата цел е следващата година всеки, който иска да отглежда свине, да бъде регистриран и съответно с мерки за биосигурност. Това, което сме направили е облекчен режим на регистрациите. Например по отношение на скици на имоти и т.н – административната тежест ще бъде облекчена. Но категорично ще се изискват мерки за биосигурност“, категорична е Танева. 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е подготвила бюлетини, които ще бъдат раздадени във всяко населено място. Описани са и мерки за биосигурност, след като стопаните ги постигнат в дворовете си, те ще могат да се регистрират. 

„Сроковете, в които ще се справим с АЧС зависят от биосигурността в стопанстватата, в които се отглеждат свинете“, добави земеделският министър. 

На срещата бяха обсъдени също въпроси, свързани с документите за компенсации на животновъдите тип „заден двор“, както и актуалната обстановка в страната и мерките за ограничаване на заболяването. 

Освен земеделския министър, на срещата присъстваха още зам.-министър д-р Янко Иванов, зам.-министър Атанас Добрев, директор дирекция „Животновъдство“ Силвия Василева, зам.-министъра по околна среда и водите Красимир Живков и други.

 

Всички новини по темата вижте ТУК