Как стопанствата тип „заден двор“ може да бъдат узаконени, така че собствениците им да не са заплашени от глоби и от унищожаване на животните?

Десислава Танева: Кадрови промени в БАБХ ще има, но по-късно

Протестиращи срещу указанията за унищожаване на прасетата в личните стопанства поставиха този въпрос пред земеделския министър Десислава Танева в ефира на БНТ тази сутрин.  

„Точно това е най-важният въпрос. Те нямат мерки за биосигурност и на практика представляват вектор за разпространение на този вирус. Нашата обща цел е всяко стопанство да стане с тези мерки, за да продължи да работи при обичайния риск на заразяване. Той продължава да съществува, но първо, рискът ще е свален, много нисък, и второ, при епизоотия ще имат право на обезщетения. Това са мерките за биосигурност“, каза Десислава Танева.

Тя уточни, че е възложила на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да ги подготви в най-лесната за разбиране от хората форма - като списък, изискванията за биосигурност в стопанствата тип „заден двор“.

Сред тях са например да има ограда, входна дезинфекционна яма, място за безопасно съхранение на фуража. 

Ще бъде разяснено в кои стопанства може да се развива развъдна дейност, като ще остане в сила забраната да се отглеждат свине майки в така наречения заден двор. 

Според министъра от следващата седмица, всеки който иска, ще може да се запознае с тези изисквания, представени в разбираема форма.

Десислава Танева: „Това важи за лични стопанства, които са извън всякакви рискови санитарни зони, могат да ги видя какви са. Те не са трудни. Те не са толкова скъпи. Изграждат се. Това ти дава регистрация, легализация, намаляване на риска и изключване от вектора за разпространение на заразата и ти оставаш да работиш.“

Нейната оценка е, че безспорно досега са допускани слабости, включително и в комуникацията с хората. 

„Мерките за биосигурност в малките стопанства не са нито големи, нито тежки. Те са по способностите на всеки, дори с личен труд и с много малко материали – с тези 300 лв. финансово стимурлиране за личните стопанства по селата, които ще предоставим в най-кратък срок – те ще са достатъчни за личния двор. Ще може да започне репопулацията следващата година при тези условия със съответната регистрация“, каза министърът.

Десислава Танева подчерта, че в момента има пълна мобилизация за ликвидиране на заразата, а от обединените усилия на всички зависи колко ще е щетата в национален план.

Всички новини по темата вижте ТУК