С коренната промяна в държавното управление коренно се промениха и действащите финансови облекчения за земеделските производители до 2009 год. От 2010 год. с промените в данъчните закони облекченията бяха премахнати.

Сега актуалните коментари по този проблем са, че не всички стопани ще могат да погасяват дори осигуровките си. Това произтича от промените в законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 год. минималният доход, на който вече ще се осигуряват фермерите, се увеличава от 65 лева на 240 лева, което е повишение от 4 пъти. Опасението на фермерските съюзи и асоциации е, че ако досега стопаните са внасяли редовно осигуровките си, то след увеличението няма да могат да ги погасяват заради малките приходи, които получават от производството си, защото цените на земеделската продукция още са изключително ниски и печалбата на стопаните е нищожна.

Корпоративният данък се увеличава два пъти и половина и това ще накара много малки стопанства да се откажат от дейността си и да преминат де факто в сивата икономика. До миналата година по Закона за корпоративното подоходно облагане земеделците плащаха 4, вместо 10 процента данък. Отпадането на това облекчение също силно ще затрудни производителите. Според експерти от браншовите асоциации премахването на това облекчение ще принуди голяма част от малките стопанства да спрат дейността си, а това неминуемо ще намали производството на земеделска продукция и ще увеличи вноса, особено на плодове и зеленчуци.

В по-тежко финансово състояние ще изпаднат доста земеделски производители заради липсата на предвидени нови облекчения или държавни помощи, които да заместят досегашните. За да стартира отпускането на нова държавна помощ е необходимо тя да бъде одобрена от Европейската комисия, а процедурата за това трае минимум повече от 6 месеца. Дори сегашното управление да създаде нови политики за подпомагане, те ще започнат да действат чак през 2011 год.

Така стигаме до най-лошата новина, че държавата няма да възстановява акциза върху горивата. А това ще се отрази най-негативно върху работата и икономиката в земеделието. Така във фермите, в които интензивно се ползва земеделска техника, ще трябва да купуват горивата си на реални пазарни цени.

Това ще доведе до рязко оскъпяване на продукцията в рамките на стопанската година и може да повиши цените най-вече на зеленчуците и плодовете за крайните потребители, обясняват производителите. Те не намират твърде сигурност и утешение в обещанието на властта за възстановяване на тези суми заедно с директните плащания на площ в края на годината или в началото на следващата, както обещаха от аграрното и финансовото министерство.

И последната тъжна вест за земеделските производители е, че вече ще трябва да броят и плащат данък и за оборите си, както и за всички останали сгради в земеделското стопанство.

Георги СТАНЧЕВ
в-к Монт-прес


снимка: Село.БГ