Още при първата регистрация на огнище имаше хора и от министерството, и от нас, които събраха кметове и фермери, за да им се обясни за какво става дума. Лошото е, че ми се случа и то не за първи път, че винаги се появява някой, който казва, че той не е разбрал.
 
 
Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев по време на извънредна пресконференция по повод обвинението, че хората, чийто животни трябва или вече са умъртвени, не са били достатъчно информирани. 
 
„Ние се мъчим с всички структури, които имаме, да ги информираме. Сигурно тук е големият проблем, който се създава и който създава тази ситуация в момента, че имат основание изказванията, че не сме си свършили достатъчно добре работата с хората“, отбеляза д-р Илиев, като с това намекна изказването от тази сутрин на министъра на земеделието, който пред бТВ каза, че агенцията не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. 
 
Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта“, каза Порожанов и добави, че ще направи оценка на ситуацията дали има нужда от искане на оставки. 
 
На това д-р Илиев заяви, че ако му се поиска оставката, той ще я подаде веднага, но подчерта, че агенцията си върши работата професионално и според всички европейски и световни изисквания.
 
По повод изказването на министър Порожанов пък остро реагираха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 
В писмо до министъра те казват: „Категорично против сме МЗХГ да се разграничава от действията или бездействия на БАБХ!! Вината за тази ескалация е много повече на Министерството“. 
 
Те питат министъра: „Защо не намериха 8 работни часа, цяла седмица да излязат от удобните си столове и хладни кабинети и да се срещнат с тези смачкани от държавата хорица, собственици на добитък, който ще бъде принудително умъртвен? Защо не направихте кризисни щабове в тези села, с участието на психолози, служители на МЗХГ и БАБХ за разясняване и психологическо преодоляване на драмата, през която нашите колеги преминават?“. 
 
Според асоциацията администрацията се държи „арогантно и надменно“, което според тях е довело до ситуацията в Странджа. 
 
От НОКА имат и няколко искания:
- Обезщетения по пазарни цени на принудително умъртвените животни заради чумата по овцете и козите. 
- 300 лв. за овце-майки, кози-майки под селекционен контрол и 200 лв.  за овце-майки, кози-майки извън селекционен контрол. 
- 1000 лв./брой за кочове и пръчове под селекционен контрол и 700 лв. /брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол;
- 6 лв./кг живот тегло за агнета и ярета.
Асоциацията също така настоява за изплащане на обезщетенията до 7 дни след настъпилото събитие по принудително умъртвяване на животни.
 
Това обаче ще стане от сряда, каза д-р Дамян Илиев, за да могат да се съберат повече пари и да се изплатя по-високи суми на засегнатите животновъди. 
Асоциацията иска да се потърси отговорност от всички в администрацията на министерството, които са заети с ресор „Животновъдство“. 
 
Иначе д-р Илиев отбеляза и че само днес полицията и ветеринарните власти в засегнатите от чумата общини са спрели 3-4 автомобила, в чиито багажници са открили животни, които са превозвани с цел да бъдат продадени извън карантинната област. Стопаните изнасят по този начин овцете и козите, като ги продават на по-ниска цена, за да ги спасят от евтаназията. 
„С неспазването на правилата за биосигурност и ограниченията, наложени от властите, обаче, чумата се разнася в останалите райони на страната", каза д-р Илиев.
 
 
Той каза, че в Турция има около 700 огнища от тази зараза. Поради близостта с южната ни съседка и че сме външна граница на ЕС в пограничните райони се правят много повече проверки за най-разпространените болести – шап, шарка и чума. 
 
„Вирусите не са еднакви и не винаги клиниката е еднаква, т.е. проявлението е различно. Затова на въпроса защо животните са болни, но не умират, не са състоятелни. Дори давам пример с птичия грип – патиците почти не умират и не боледуват, но могат да разпространяват вируса, а в същото време кокошевите боледуват и умират“, каза д-р Илиев. 
 
Той каза, че са взети около 6000 проби, като това ще продължи, като той беше категоричен, че поради обема на пробите, те не могат да се обработят наведнъж, което пък означава, че е възможно във времето да се появят още огнища. 
Към момента вече са евтаназирани около 4000 овце в 6-те огнища, като д-р Илиев обясни, че ваксинирането не е вариант. 
 
„Има жива ваксина, но такива ваксини на територията на Европейския съюз са забранени, но със специално разрешение могат да се поставят. Ако сложим такава ваксина и създадем един пръстен от животни с антитела, съществува риск, че под тази ваксинация, вируса си стои. Поради тази причина икономическите санкции са минимум 2 години за цялата страна, която употребява жива ваксина“, обясни д-р Илиев и добави:
 
„Дори да ваксинираме тази лента, която е по границата, санкциите върху тях ще бъдат същите, които са и сега, само че ще бъдат за много дълъг период. А сега, ако удържим положението, икономическите санкции ще са до Нова година, защото се брои 6 месеца от последното огнище“.