Димитринка Михалева от село Жеравна е на 58 години, но гласът ѝ звучи с младежки ентусиазъм, когато говори за семейната ферма. Ежедневието ѝ динамично минава между козефермата, собствения магазин, семейството и направата на чуден кашкавал. Тайната за енергията ѝ е в това, че обича нещата, които прави, храни се с истински продукти и изпитва наслада, когато ги произвежда за хората. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Пред Агри.БГ животновъдът разказва за поколенческата приемственост, работата с животни и как се правят хубави продукти от тях.

Вие сте наследствен животновъд. Разкажете ни как решихте да отглеждате кози и беше ли предопределен пътят Ви?

Цял живот сме имали животни. Аз и съпругът ми сме пораснали заедно. Нашите родители бяха овчари и работеха на една кошара. Свикнали сме с животните, имахме овце, крави, после решихме да си направим наша ферма с кози, просто харесваме тези животни. Имаме 200 кози от породата Българска бяла млечна. Не съм искала да правя друго.

Животът на село е съвсем различен от този в града, ежедневието е изпълнено с много труд. Това те прави някак устойчив човек - да се научиш да си изкарваш прехраната, да цениш природата, животните.

При нас животновъдството е наследствено. Синът ни сега е в чужбина, но много милее за родното и вярвам, че когато се върне, ще е третото поколение животновъд в семейството.

Той е много трудолюбив и старателен като баща си. Постоянно беше на трактора и се грижеше за храната на животните.

Как успявате да съвместявате работата във фермата, семейния магазин и дома? Остава ли Ви време за почивка?

По-тежката работа във фермата я върши съпругът ми. Аз специално правя кашкавала и го продавам в семейния магазин. Работя и във фермата, разбира се, поддържам я, имаме много цветя, овощни градини, лозя, мандричка, много е красиво. Смея да кажа, че е една от най-хубавите ферми. Създали сме уют – дом за животните и за нас, когато сме там.

Дамите в селското стопанство: Маргарита Костова

Как се прави хубав кашкавал и какво още произвеждате?

Точната рецепта е тайна, но меракът е важна съставка (смее се). Хубавият кашкавал е месеният кашкавал, който се оставя да узрее добре.

Правим и специален кашкавал за скара, който не се меси, а се пресича с лимонена киселина, сол и може да се консумира веднага.

Произвеждаме и продаваме също сирене в саламура. Там мъжът ми е майсторът. Обикновено го правим през ден, зависи какъв период е, дали има малки, какво е млякото и т.н. 

Кашкавал за скара "Жеравна"

Къде другаде пласирате продукцията си?

Тук идват много туристи. Който си купи веднъж, после си поръчва с кофички. По време на пандемията не сме спирали да работим. Макар че нямаше туристи в селото, аз всеки ден изпращах по куриер продукция. Интересът към нас даже се увеличи. Радвам се, когато виждам, че хората са доволни от продуктите. Това е важно признание, знаем, че произвеждаме нещо добро, качествено и полезно за хората.

Това ли Ви носи най-голямо удоволствие - доволните клиенти? А кое в работата Ви е най-тежко?

Да, определено, като виждаш, че правиш нещо хубаво и полезно за хората, това е голямо удоволствие, значи има смисъл да продължаваш. Удоволствие ми е и работата с животните. Тя не е лека, но не мога да кажа, че ни тежи, защото ние обичаме да правим това. Имали сме много притеснения по създаването и развитието на бизнеса, но всичко сме го правили с ентусиазъм. Може би най-трудно е намирането на съвестни работници, които да се грижат за животните, така както ние. Това ни беше сякаш най-сложно, въпреки че сега си имаме постоянни служители.

С животните се работи по-добре отколкото с хората. Те ти се отблагодаряват за труда, козите са много мили същества и усещат стопаните си. 

Има ли моменти, в които разговаряте с животните?

Да, снощи например. Отидох да взема млякото за кашкавала и малките яренца, които по-късно се родиха, се разплакаха. Сложихме им храна, погалихме ги, те са като малки дечица. Ние им говорим всеки ден, те са живи същества. 

За какво мечтаете? Почивка може би?

Не, не мечтая за почивка, море, курорти и т.н. Тук в тази приказка на Подбалкана ни е най-добре. 
Мечтаем да увеличим бройката и да имаме по-голямо производство, защото фермата ни е голяма и има много добри условия за още животни.

Още за козефермата на семейство Михалеви и как тя се модернизира, очаквайте на 8 август на сайта ни Агри.БГ.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Джен Кацев

Дамите в селското стопанство: Елмира Димитрова

Дамите в селското стопанство: Кристина Динева