Еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош коментира в Брюксел новите предложения за реформа в Общата селскостопанска политика (ОСП), предаде репортер на Фермер.БГ.

 

Той подчерта, че основна цел на реформата е да повиши прозрачността в усвояването на субсидиите и да направи ОСП по-разбираема и достъпна за фермерите.

 

За да бъде възможно това, всички директни плащания и средства по програми за развитие на селските райони ще бъдат официално публикувани в регистър, заедно с имената на бенефициентите и получените суми.

 

Информацията за субсидиите, които ще получават в бъдеще съответните селски региони, ще бъде публично достъпна, което означава, че ще се оповестява кой регион каква сума получава, както и за какво ще бъдат използвани средствата, обясни Дачиан Чолош. За по-големите плащания, освен региона, ще бъде публикувано и името на самия бенефициент заедно с целта, за която ще използва парите.

 

Чолош поясни, че 30% от фермерите в ЕС са с малки стопанства и обработват едва 3% от земеделските масиви. Именно заради това голямата част от средствата в рамките на ОСП няма да бъдат насочени към тях. Фермерите с полу-пазарни стопанства, които притежават много малко земи, ще бъдат обект на нов режим на финансиране и няма да бъдат зесегнати във връзка със спазването на принципа за пропорционалност, допълни Еврокомисарят.

 

Дачиан Чолош - еврокомисар по земеделие - ОСП 2014-2020

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!