Изпълнението на Държавната имуно-профилактична програма по животните за 2015 г. започва от днес. Това съобщи за Фермер.БГ изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. 
[news]

На практика днес е първият ден, в който имаме право да изпълняваме Програмата във връзка с обжалвания на тези, които са участвали в конкурсите за имуно-профилактичните препарати, ваксини и диагностикуми. Срокът за обжалвания изтече вчера и на практика днес започваме изпълнението на Държавната програма.
 
ДПП трябва да се изпълни в рамките на месец ноември, защото изпълнението ѝ е свързано с плащането ѝ. Наближава краят на годината и има срокове, в които изпълнението на ДПП трябва да се отчете.
 
По думите на д-р Илиев вече всички са информирани за изпълнението на Програмата- информирали сме и областните дирекции Земеделие, и Българския ветеринарен съюз в лицето на д-р Трифон Цветков. Всеки ветеринарен лекар знае от кои ферми ще взема кръвни проби и на коя лаборатория ще ги изпраща. 
 
Направен е детайлен и ясен график за изпълнението на Програмата, посочи още д-р Илиев.
 
Вчера УС на ДФЗ прие и схемата за държавна помощ за мерките по ДПП на животните, въз основа на която се дават парите за изпълнението на Имунопрофилактичната програма. Това включва разходите за вземане на пробите и изпращането им в лабораториите, но и разходите, които плащаме на лабораториите за направата на изследванията. 

При изпълнението на ДПП ще бъдат взимани кръвни проби за лабораторни изследвания за болестите бруцелоза, лептоспироза, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете. Ще бъдат изследвани близо 1,2 млн. проби, в това число над 1 млн. проби от дребни и едри преживни животни и над 15 хиляди проби от свине за заболяването бруцелоза. Над 72 хиляди проби от едри преживни животни ще бъдат изследвани за лептоспироза, над 12 хиляди за заразен епидидимит по кочовете и близо по 4 хиляди проби от коне за САП и инфекциозна анемия по конете. 
 
Пробите ще се изпращат на регионален принцип в лабораториите от системата на БАБХ в градовете Благоевград, София, Сливен, Шумен, Велико Търново, Враца, Пловдив, Варна, Хасково, Стара Загора, както и в частните лаборатории в София и Сливен. По време на изпълнението на ДПП частно практикуващите ветеринарни лекари трябва да уведомяват официалните ветеринарни лекари за всяка една дейност, като дейностите по ДПП трябва да приключат в рамките на един месец. 
 
При планиране на профилактичните мероприятия, които ще се извършат срещу заразните болести, са взети под внимание епизоотичната обстановка в България и съседните страни, епизоотичния статус на животните в населените места, както и наличието на обекти с епизоотично значение и връзките им с други такива. При предвиждането е анализирана и епизоотологичната, епидемиологичната и икономическата значимост на отделните заразни болести. Под внимание са взети и броя на животновъдните обекти, стадата и животни в населените места, въведените мерки за биосигурност на животновъдните обекти от собствениците и други. ДПП гарантира опазването на здравето на животните от заразни болести и здравето на хората от зоонози (болести предавани от животни на хора).
 
 
Очаквайте интервю с д-р Дамян Илиев по-късно във Фермер.БГ!
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!