Европейският Парламент и Съветът на Европа постигнаха предварителна договорка, относно изплащането на сумите от пакета за възстановяване на ЕС за фермери, производители на храни и селски райони. Европейските субсидии за възстановяване трябва да повишат тяхната устойчивост.

Вижте колко ще дава ДФЗ на фермерите за 2021 – 2023

Преговарящите се съгласиха да изплатят всички средства, предвидени за селските райони, от инструмента за възстановяване на ЕС до 2021- 2022 г. А не както Комисията беше предложила предварително - между 2022 и 2024 г.

Политическото споразумение обаче все още трябва да бъде официално одобрено както от Парламента, така и от Съвета.

Около 30% от помощта, която е в общ размер на 8,07 милиарда евро, ще бъде разпределена още през 2021 г. А останалите 70% ще бъдат изплатени през 2022 г., пише в договорния документ между Съвета и Парламента.

Евродепутатите успяха да договорят най-малко 37% от средствата, предвидени за възстановяван, да отидат към биологични фермери. Сумите ще се изплащат за дейности, свързани с околната среда и климата и за хуманно отношение към животните. 

Най-малко 55% от парите пък ще подпомогнат стартирането на бизнеси за млади фермери и инвестициите във фермите, които допринасят за устойчиво и цифрово развитие на стопанствата. 

Делът на средствата за възстановяване, които страните от ЕС ще изразходват за екологично насочени практики, не трябва да бъде по-нисък от процента на пакета за развитие на селските райони на ЕС, който понастоящем харчат за тази цел.

 

Това не е всичко

ЕС ще финансира до 100% от допустимите мерки от допълнителните средства, предоставени от ЕС от следващо поколение. Държавите от ЕС няма да трябва да внасят допълнителни пари от националните си бюджети.


Преговарящите се съгласиха, че инвестициите, направени от фермери и преработватели на храни, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване, могат да бъдат подпомогнати до ниво от 75% от направените разходи. Евродепутатите също успяха да увеличат тавана на помощта за стартиране на бизнес от Фонда за развитие на селските райони за млади фермери от 70 000 евро на 100 000 евро.

„Успяхме за много кратък срок да се договорим и обединим около идеята, че отчаяно необходимата финансова помощ за земеделски производители от ЕС, производители на храни и бенефициенти в селските райони, трябва да бъде изплатена по-бързо. 

Остава бързо да финализираме преговорите и по преходния период на ОСП през 2021 и 2022 г., така че до края на годината да имаме одобрени програми, които да помогнат на земеделските производители да бъдат по-устойчиви в бъдеще “, каза председателят на Комитета по земеделие Норберт Линс.

 

Какво предстои?

Текстът за инструмента за възстановяване на ЕС от следващо поколение ще бъде включен в преходния регламент на ОСП. След това договорените преходни правила за ОСП ще трябва да бъдат одобрени от Парламента и Съвета, преди да влязат в сила на 1 януари 2021 г.


Инструментът за възстановяване на ЕС трябва да бъде съгласуван от Съвета и понастоящем се преговаря в рамките на пакета за МФР и собствените ресурси на държавите членки.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg