Вече и недопустимите площи са налични в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ. Могат да се подават възражения, сигнализират читатели на Агри.БГ.

Четете още: До 9 февруари изплащат обвързаното подпомагане за животни

Преди три дни стана ясно, че в системата е качен нов слой. Тъй като в наредбите вече липсва терминът „Допустим слой”, плащането ще е по „Актуални физически блокове”. Новият слой отразява резултатите от теренните проверки на блоковете.

„Отваряте картата през заявления за 2023 г. От там допустимият слой е „Актуални физически блокове”. Можете да махнете всички останали слоеве, за да се виждат очертанията по-отчетливо”, коментира нашият читател Цветозар Петков.

Неговият колега Пламен Якимов от Ловешко пък дори е заснел видеоклип, в който обяснява нагледно къде и как се зарежда новият слой в СЕУ. 

Правим уточнението, че официална информация от ДФЗ все още не е публикувана. От документ от Общинската служба по земеделие от Садово (ОСЗ), с който Агри.БГ разполага, става ясно, че земеделските стопани вече могат да се запознаят с актуализираните слоеве чрез СЕУ или в ОСЗ. 

Според тази информация възраженията по образец се подават чрез Областна дирекция “Земеделие” до министъра на земеделието и храните и се генерират автоматично от СЕУ. Срокът за това е от 5 до 16 февруари 2024 г. 

При генериране на възражения земеделските стопани, посочват идентификаторите на парцелите, които желаят да бъдат включени във възражението. Могат да получат съдействие за това от служителите на съответната ОСЗ или ОДЗ.