Неуредиците с регистрацията по чл.137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) продължават. Поредната доза животновъди с орязани субсидии идва от Видинско. Потърси ни говедовъдът Евелина Томова, която заедно с още 14 свои колеги не са получили обвързаното си подпомагане през месец декември 2021 г.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Всичко започва през април, когато животновъдът трябва да поднови удостоверението на обекта си по чл. 137. Заради пандемичните условия от ОДБХ-Видин я съветват да подаде молба, с която получава два месеца удължаване – тоест до 30 юни проверяващите да могат да дойдат на място и да констатират дали всичко е наред.

На 22 юни служителите на Областната дирекция на Агенцията по храните идват на проверка в стопанството на Евелина. Незнайно защо обаче удостоверението по чл. 137, което получава по-късно, е издадено на 5 юли. 

„След като не получих обвързаното подпомагане през месец декември 2021 г., звъннах в ДФЗ. Оттам ми казаха, че към 30 юни 2021 г. аз съм била с прекъснато удостоверение по чл. 137, след което нямало кой да ме вкара в системата, че имам ново“, обяснява фермерката.

Тя търси и ветеринарните доктори в ОДБХ-Видин, откъдето също безпомощно вдигат рамене. За проблема с писмо е уведомен и директора на БАБХ-София, но никой не дава надежди.

„Навсякъде ми казват, че нищо не може вече да се направи и няма да вземем субсидии. Защо? Нима сме направили някакво престъпление?“, недоумява Евелина.

Дано не бъдем лоши пророци, но едно такова орязване на субсидиите е твърде вероятно да лиши тези 15 животновъди от Видинско от подпомагане по de minimis и Ковид-помощи, ако има такива през 2022 г.

А може и да се повтори сценарият с онези 300 стопанства, които с две години закъснение все пак получиха субсидиите си за Кампания 2020. Именно чл. 137 им попречи месеци наред те да бъдат третирани като нарушители и да бъдат лишени не само от обвързаната и преходната си подкрепа за Кампания 2020, но и от Ковид-помощта за 2020 г. и de minimis в началото на 2021 г.

От Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) нееднократно са посочвали, че при кандидатстването за директни плащания обектът трябва да бъде регистриран по ЗВД, но никъде не е изрично споменато, че това трябва да се случи точно по чл. 137. Техните адвокати съветват фермите да чакат уведомителни писма от ДФЗ, когато ще имат пълни основания да обжалват в съда и да спечелят. Дано до тогава не са фалирали обаче…