С почти две години закъснение Държавен фонд "Земеделие (ДФЗ) започна да изчиства спрените заради липсата на регистрация по чл.137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) субсидии, научи Агри.БГ.  

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Близо 300 ферми, които към момента вече имат такава регистрация на обекта, с който са заявявали директни плащания за Кампания 2020, или на нов обект, получиха директните плащания за 2020 г. 

„До края на седмицата ще си получат парите и за 2021 г. Надявам се от ДФЗ да успеят в рамките на тази година да преизчислят и Ковид-помощта, която също да им бъде преведена“, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Останалите ферми, които и към момента все още не са регистрирани по чл.137, трябва да чакат уведомителни писма. Адвокатите на НОКА недвусмислено казват, че тогава те ще имат пълни основания да обжалват в съда и да спечелят. 

В становището на НОКА е посочено, че при кандидатстването за директни плащания обектът трябва да бъде регистриран по ЗВД, но никъде не е изрично споменато, че това трябва да се случи точно по чл. 137.

„В ЗВД са налице две отделни основания за регистрация на животновъден обект – по чл. 51, ал. 1, когато се регистрира в системата с цел идентификация на животните, и по чл. 137 – когато получава регистрация за съответствие с ветеринарномедицинските изисквания“, аргументират се от НОКА.

Това не попречи обаче месеци наред тези ферми да бъдат третирани като нарушители и да бъдат лишени не само от обвързаната и преходната си подкрепа за Кампания 2020, но и от Ковид-помощта за 2020 г. и de minimis в началото на 2021 г.