15 януари е ден за отдаване на почит към животното, свързано пряко с поминъка на народа ни през вековете – биволът. Честит празник на българските биволовъди!

Промяната в месодайното говедовъдство трябва да дойде от частния сектор

На празника на Свети Силвестър не случайно се засвидетелства признание на биволите. Според легендата за светеца магьосникът Замврий умъртвява вол, като му прошепва името на някакъв бог. Силвестър заявил, че единствено Бог може да дава и отнема живот и със своите молитви възкресил животното. Затова той се смята за покровител на едрия рогат добитък и най-вече на волевете. Поради това празникът се нарича още  Волски празник, а също и Карамановден.

Обичаите са близки до тези на Игнажден и се счита, че който пръв прекачи дома на биволовъда, такава ще е годината му. Прието е да се приемат гости от рано сутрин, които да почистват обора, да сресват животните и да наричат думи за здраве и берекет. Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат хората.

В обора се оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, приготвя мома, която очаква любимият й да дойде. На този ден на трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните. 

Празникът трябва да е богато честван, за да е такава и продукцията през годината.

След празненството стопаните се връщат в оборите при биволите да ги издоят, да ги нахранят и да ги погалят.
Агри. БГ честити на българските биволовъди празника с пожелания да са здрави и упорити, като своите животни, да е благодатна годината, а добивите - големи!