Завчера, 5 юни, около 120 хиляди души излязоха на митинг в Прага с искане на оставката на премиера Андрей Бабиш, msk.kp.ru.

Отчуждават бързо земеделски земи

„Такива митинги в Прага не е имало от 1989 година, тогава след масови манифестации в страната падна комунистическият режим, а събитията бяха запомнени като „кадифената революция“, поради липсата на проливане на кръв, разказва в своя материал Едвард Чесноков пред изданието „Комсомолска правда“.

В тихата република това е най-голямата за 30 години манифестация, допълва Чесноков.

Действащият премиер Андрей Бабиш е един от най-богатите хора в страната, притежава много активи, включително холдинга Agrofert. Да, формално, ставайки глава на парламентарната република преди две години, той излезе от бизнеса си, но всички разбират, че реално това не е така.

Сега стана ясно, че премиерът е харчил пари, постъпващи в Чехия от бюджета на Европейския съюз, като … субсидии за семейния агрохолдинг. На последния принадлежат почти 2% от земеделските земи в страната.

Демонстрантите обещават да продължат своята „пражка пролет“ до оставката на Бабиш. Самият 64-годишен политик отрича всички обвинения и няма намерение да освобождава поста си.