Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието за 2021 г. в размер до 3,4 млн. лв. Този път те не са предназначени за стопаните, а за пенсионирането на няколко служители. Мотивът е административна реформа.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Средствата се отпускат за изплащане на обезщетения при прекратяване на правоотношенията със служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и с такива, упражнили право на пенсия, уточняват от пресофиса на Министерския съвет. При пълен стаж в системата на министерството се изплащат по 10 заплати.

Още в коалиционното споразумение бе посочено, че ще се работи за повече прозрачност и обществен контрол над работата на администрацията на МЗХГ. Целта е да се възстанови доверието в държавните структури, да се прекратят корупцията и административният произвол. 

Предстои да се направи анализ и да се приеме политика за оптимизиране и намаляване на административната тежест за стопаните. Възможни са и структурни промени в администрацията, за да се постигнат оптимизация, ефективност и подобряване на обслужването. 

Не на последно място, заявките на коалиционните партньори са да има прозрачност и при подбора на кадри в административните органи и органите на управление и контрол в предприятията с държавно участие.