Държавният бюджет отпуска целево 3,7 млн. лв. на земеделското министерство за предотвратяване на разпространението на опасната инфекция Африканска чума по свинете (АЧС) в България.

Чумата в настъпление: Шест нови огнища на АЧС в Плевенско

Правителството реши това днес, като одобри допълнителни разходи в размер на 3,7 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за неотложни мерки по предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете в България.

"През лятото на 2018 г. е констатирано първото огнище на АЧС в Република България при домашни прасета. Към момента са обявени 9 огнища на територията на страната", припомни правителствената пресслужба.

Оттам допълниха, че във връзка с усложнената епизоотична обстановка на територията на цяла Европа и опасността за България аграрното министерство е изготвило и прилага план с неотложни мерки за предотвратяване разпространението на заболяването.

Те включват засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор, намаляване на популацията от дивите свине и други.