Смъртоносната за прасетата болест Африканска чума по свинете (АЧС) превзе нови територии в област Плевен.

Премия срещу АЧС: Награда от 50 лв. за отстреляна дива свиня

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  обяви днес шест нови огнища на АЧС) при прасета в лични стопанство тип заден двор в плевенските села Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново и Бацова махала. 

Така след първия случай на Африканска чума при домашни свине у нас, открит в края на август миналата година в село Тутраканци, само за половин месец огнищата у нас в стопанства тип заден двор станаха общо девет.

В рамките на надзора, който се провежда от БАБХ, бяха взети проби от животни в тези населени места, които при изследване са потвърдили вируса на Африканската чума.  

Агенцията по храните: "БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 10 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване."

Създадени са зони на рестрикция – 3 км предпазна и наблюдавана зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в област Плевен, БАБХ проверява сигнали за укрити контактни домашни свине.

Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

Агенцията напомни, че транспортирането на животни може да се извършва, само ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Те трябва да се превозват със специализирани транспортни средства, одобрени от БАБХ за подобни дейности.

Ветеринарните власти призоваха населението да не се поддава на изкушението да закупува животни с неясен произход.

БАБХ: "Подобни практики са изключително опасни и крият сериозен риск от бързо разпространение на заразни болести по животните, особено в епизоотична ситуация."
 

Агенцията отново предупреди, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на ветеринарните власти в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ, с изключение на служебните лица и на хората с адресна регистрация в съответното населено място.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта на сайта на БАБХ.