Ще предложа оттеглянето на Регламента за устойчива употреба на продукти за растителна защита, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пленарно заседание на Европейския парламент на 6 февруари.

 

Предложението беше отхвърлено от Европейския парламент. Вече няма напредък и в Съвета на министрите. По думите на Урсула фон дер Лайен обаче темата остава отворена и Комисията би могла да направи ново предложение, много по-зряло с участието на заинтересованите страни.

Тя припомни, че 60-70% от почвите в Европа са в лошо състояние и тази тенденция трябва да се обърне. Много фермери правят точно това, но е нужно да се направи повече чрез щедри стимули за намеса. 

Оттеглянето на спорния закон, който имаше за цел да намали употребата на пестициди в Европейския съюз, отбелязва първото поражение на Зелената сделка, пише Euronews.

Така нареченият Регламент за устойчива употреба на пестициди беше представен за първи път през юни 2022 г. с амбициозната цел да ги намали наполовина до 2030 г. Той също така предвиждаше пълна забрана на тези продукти в чувствителни зони, като градски зелени площи и Натура 2000, насърчавайки използването на алтернативи с нисък риск.

Предложението за регламент обаче доведе до разногласия от самото си създаване. Миналата година то беше отхвърлено от Европейския парламент с 299 гласа „за“, 207 „против“ и 121 „въздържали се“.

Решението на Фон дер Лайен идва на фона на повсеместните протести на разгневени фермери, които, наред с други свои проблеми, се оплакаха и от тежестта на екосхемите.

Други законодателни актове, свързани със селското стопанство, които бяха в процес на подготовка, в крайна сметка не бяха докарани докрая от екипа на фон дер Лайен. Сред тях са новите правила за хуманното отношение към животните, отглеждани във ферми, и етикетирането на хранителната стойност на храните в целия ЕС. 

Най-голямата фермерска организация в Европа – COPA-COGECA, приветства отпадането на регламента за пестицидите, като определи предложението като „лошо проектирано, лошо оценено, лошо финансирано и предлагащо малко алтернативи на фермерите“.

От своя страна, екологичните организации разкритикуваха решението и предупредиха, че опасните ефекти, причинени от пестицидите, трябва да бъдат разгледани чрез правно обвързващи цели за намаляване.