Политизирането на проблема с чумата по дребните преживни животни и поисканите (а по-късно и обявени) оставки на четирима души от агроведомството предизвикаха остра реакция в  селскостопанския сектор. 
 
 
От бранша са убедени, че е упражнен политически натиск, който е довел до ненужни, според организациите, оставки в сектора. 
 
„Цялата гилдия сме изключително възмутени от начина, по който беше политизиран този проблем с чумата по дребните преживни животни. Възмутени сме от политическото поведение на г-жа Нинова, от поведението на депутатите, които заедно с нея, си заведоха агитките на площада пред министерския съвет, „изразявайки“ позицията на земеделския сектор, „защитавайки“ интересите на земеделски сектор, на пострадалите животновъди и т.н.
 
Това не е отговорно политическо поведение. Да не говорим, че създадоха предпоставка, ако на този митинг наистина е имало животновъди, които контактуват с животните си, да си донесат вирусите тук в центъра и да ги обменят с колеги от други краища на страната“, каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). 
 
Той отправи призив към политическите фигури да не „преиграват“ и да не се възползват от съдбите на хората. 
 
„Наистина тези миловидни картинки, които ни се показват няма как да не развълнуват обществото, но замисля ли се някой какво се случва оттук нататък и това ли беше най-големият проблем?“, попита Върбанов и припомни скорошния случай с установен птичи грип в Добричко, където бяха унищожени над 500 000 птици. 
 
„В една от фермите над 4 млн. лв. са преките загуби на собственика, който има над 200 семейства на работа във фирмата си. Ако той беше размишлявал по този начин, трябваше да си натовари работниците на автобуси, да ги докара в София и всички ние щяхме да ходим да му изразяваме съчувствие. Човекът стисна зъби и разреши на ветеринарите да влязат и да си свършат работата, защото това е единственият начин да бъде ограничено заболяването“, посочи Върбанов и добави: „Много е важно, че всички ние заставаме твърдо зад действията на министър Порожанов и зад действията на администрацията.
 
Също така твърдо заставаме зад действията на българските ветеринарни лекари. Недопустимо е хората, които изпълняват своя дълг, да бъдат гонени, бити и унижавани. Всички тези хора са с образование, в годините са градили някакъв авторитет и са натрупвали опит, за да стигнем до там платени клакьори да ходят да ги обиждат и т.н. Същото се отнася и за органите на реда. Тези хора са там, за да си вършат работата. Има ли огнище, трябва да има санитарна зона и никой не трябва да влиза в санитарната зона“. 
 
От името на присъстващите организации Върбанов каза, че именно под този натиск дойде и решението на премиера за оставките на зам.-министър Цветан Димитров, Георги Праматаров, Златка Възелова и Бойко Синапов. Най-голямо възмущение сред сектора буди оставката на Праматаров, като браншовиците подчертаха, че неговата работа не е свързана със сектор „Животновъдство“. 
 
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) застава зад действията на министър Порожанов и екипа му. Ние сме против политизирането на всякакви стачни действия от политическите сили. Това становище пък изрази председателят на НАЗ Костадин Костадинов. 
 
„В сряда бяхме във Велико Търново, г-н Праматаров също беше с нас, водеше си лекцията и научи от нас, че ще бъде уволнен. В същото време той продължи да говори за работа – какво ще се случи и какво трябва да се направи. Ние твърдо апелираме да не се пипа експертният съвет на министерството. Много трудно се градят експерти през годините, много трудно се създават кадри и много трудно се работи с нови хора, спуснати отгоре“, посочи Костадинов. 
 
Според Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) отстраняването на Праматаров има по-дълбок замисъл. 
 
„Нека не съм черноглед, но смятам, че се цели нещо друго – в момента се работи слой, в момента Симеон Караколев е оспорил Наредба 3 и поради процедурни пропуски явно от предното правителство, един член е паднал. Това значи, че не могат да текат проверки и не могат да се вземат и субсидиите от същите тези животновъди. Заради слоя не могат и земеделците. Моето мнение е, че се цели именно изоставане в срока, неплащане в края на годината, натягане на напрежението и дестабилизация в страната. И в началото на годината пак ще се окажем без правителство. Това е здравословно ли е за държавата? Смятам, че не прави чест на нито един политик, ако този план го е предвидил да сработи, но това, което виждаме с хора, които са над 25 години в бранша, е, че точно това се цели“, посочи Зоров. 
 
От думите на Мария Степанчева, председател на Асоциация на българските биволовъди, стана ясно, че мотивите за спад в животновъдството не са резонни и исканите оставки са били отхвърлени от бранша. 
 
„На Консултативния съвет, който проведохме ден преди това, всички бяхме категорични, че не желаем тези оставки в този тежак момент. Мотивът на Караколев беше, че има спад в животновъдството и по-точно в овцевъдството. Това не е така. Вижте в информациите дали тази асоциация през последните 2 години е вземала повече средства от сега. На едно животно взема 83 лв. субсидия. На една животинска единица това са 580 лв. Кога е било това нещо? И да говориш, че имаш спад. Да, спад има навсякъде, но той не се дължи на това, че не се дават достатъчно субсидии“, каза Степанчева. Тя посочи, че животновъдите трябва да решават проблемите си с диалог с министерството и другите институции, „а не на улицата, под натиск и там, където участват съмнителни лица“, обясни Степанчева. Според нея също се цели дестабилизация, а за оръжие на тази дестабилизация да се използва недоволството на фермерите от неполучени субсидии. 
 
„Когато не се вземат субсидиите навреме през октомври, целият бранш да излезе на улицата и да събори правителството. Ние се обръщаме лично към премиера да ревизира своите решения“, допълни тя. 
 
Браншовиците се обединиха около позицията,че ситуацията с чумата по овцете е изключително тежка и мерките трябва да бъдат още по-строги, за да се ограничи нейното разпространение, но това не бива да се използва от политиците или от конкретни организации, за да се печелят дивиденти. 
 
Не виждам скоро да му се види края, тъй като това е много тежко заболяване, много опасно.Трябва малко по-голямо разяснение, тъй като хората остават съпричастни към дадена ситуация, но трябва да се реже до дъно. Мерките трябва да бъдат още по-строги и трябва да се обърне най-вече внимание на отделните огнища. Това че не се допускат ветеринарите да вземат втора проба, граничи с лудостта“, каза Симеон Присадашки, зам.- председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ). 
 
„Да разрушаваш доверието в институциите не е само недалновидно политически, но и липса на държавническо мислене. Това е абсурд някой да идва, да прегръща козички без ушни марки – това е престъпление да имате нерегистрирани животни и да се заигравате с емоциите на едни възрастни хора. Оттук нататък не се очудвайте, че недопускат ветеринарните лекари за втора проба. Когато правим и тръгваме в тази посока доколко и какви позитиви ще донесат популистки игрички“, посочи от своя страна Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ). 
 
Той също направи връзката между това, че ситуацията с инфекцията е неудържима и не е резонно и смислено да се правят смени в държавната администрация точно в такъв момент. 
 
„Ние по време на чума обезглавяваме ресорния министър, директор на дирекция животновъдство и съветника по животновъдство, т.е хората, които са отговорни за сектор животновъдство в сектора, ги няма. Какво очакваме? Кой ще вземе по-адекватни мерки? Втрещени сме“, каза Чуканов. 
 
 
Стана ясно още, че по време на Консултативния съвет част от участниците в него са предложили първите 7 лв., които бяха предложени от правителството като de minimis за животновъдите, да бъдат отстъпени в полза на хората, чийто стада се избиват
Освен това в подкрепа на Георги Праматаров вече са събрани над 300 подписа на негови колеги от министерството. 
 
„И това също показва, че този човек е ценен и от самия екип на министерството“, посочи Венцислав Върбанов. 
 
Браншовиците изразиха подкрепата си за действията на министерството и БАБХ срещу чумата, като Върбанов ги нарече „единствените възможни и адекватни, които в момента могат да се извършат в страната“. 
 
Според Костадин Костадинов пък е назрял моментът да се помисли за закон за браншовите организации или земеделска камара. 
„Така всички ще се идентифицираме – кой, кого представлява и как го представлява. Не може една организация, подкрепена от политическа сила да създаде хаос в нашия бранш“, коментира председателят на НАЗ.
 
Това обаче не би спряло политическите сили да се заиграват с една или друга тема, посочи Върбанов, но отбеляза, че трябва да има регламент и да се знае кой кой е. 
 
От своя страна Димитър Зоров посочи, че подобна камара би била един вид предпазна мярка. 
„Това би предпазило премиера от толкова демократични действия, а в тази ситуация той беше твърде демократичен. В края на крайщата политиците да си стоят в парламента, а да не яхват чумата и заразите, защото кой ще носи отговорността после? И такава камара ще предпази от моменти, в които Х, който е малка брънка от колелото, излезе да настоява за нещо – да се допитат първо за колелото и тогава да се решават нещата“, посочи Зоров.