В застраховането има огромен дисбаланс. Например максималната застрахователна премия е до 500 лв. и тя напълно покрива и препокрива загубите на зърнопроизводителите. Това обаче не важи за овощарите и зеленчукопроизводителите, коментира за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

“При зърнопроизводителите покриването на щетите е на 100%. Ако средният добив от пшеницата е 500 кг, при средна цена от 0,30 лв./кг са 150 лв. при максимална застрахователна премия от 500 лв. А когато говорим за малини и зеленчуци, разходите, съответно загубите, са твърде големи и не могат да се покрият от тези 500 лв.”, обясни Петков.

Затова овощари настояват да има промяна в условията на застраховките.

“Поискахме ставката за плодове и зеленчуци да бъде по-различна. Например при застрахователната премия за плодовете предложихме да бъде поне 1500 лв. И при нея 50% да се поемат от земеделското министерство, защото едните имат на полето продукция за 150 лв., а други -  за 3 000 лв (500 кг малини х 6 лв./кг продажна цена - бел.а). Оттук идва дисбалансът и нежеланието на земеделците с плодове и зеленчуци да застраховат”, каза още председателят на БАМ-Я.

По думите му максималното обезщетение, което може да бъде изплатено, е почти винаги в рамките на застрахователната премия.

“Това значи, че ако ти се случи нещо, едва ли не ще ти върнат твоите пари и ще се чувстваш щастлив. За пример в Германия фермерите получават пълно възмездие за очаквания си добив. А у нас става така, че когато застраховаш, можеш да си спокоен само за 20% от наличната продукция, а не за очакваната”, доразясни браншовикът.

Съфинансирането, което се поема от земеделското министерство към момента, е в размер на до 500 лв. от застрахователната премия. Производителите обаче искат различна ставка за различните култури, защото и разходите, и продажната цена са различни.