Дългата среща между земеделското министерство и сектор „Растениевъдство” изкара на преден план позабравени проблеми, чиито решения все още се очакват. Наред с темата за Стратегическия план на България, бяха засегнати и тенденциозно “болните” теми като субсидии и компенсации на производителите, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Заговори се и за работната ръка, като от земеделското министерство уведомиха, че е постигнато съгласие да се създаде работна група, която да нищи именно този проблем. На срещата Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), даде ясни предложения за това, как може да се задържи, но и оптимизира сезонната работна ръка. Той коментира темата пред Агри.БГ.

“Всички колеги се съгласиха, че липсва работна ръка. От 4 години БАМ-Я говори за едно - създаване на кампуси и на програма “По-добре трудова миграция, отколкото трудова емиграция”. Идеята е да се създадат условия за наетите лица, така че те да могат спокойно да работят на полето.

Има хора, които от един район отиват да работят в друг. Но те са с ясна цел - за един кратък период да си изкарат пари и това да им позволи да не работят определено време. Примерът е същият като с нашите работници, които отиват в чужбина”, обясни Петков и добави, че ще се търсят варианти за сътрудничество между аграрното ведомство и Министерството на труда и социалната политика.

Технологичните карти са друг проблем, който стои на дневен ред от години.

“За последните 15 години нито министерството, нито науката успя да създаде единна система за технологични карти. Важно е да се знае кое колко струва. Същото е и при работниците. Когато имаме зададена работа, не трябва да се търси само обещаното възнаграждение, но и да се постигне резултат от страна на работника. В технологичните карти могат да се добавят норми и те да се спазват от работника, защото в момента, когато изтече работното време, работодателят няма никаква правна сила, дори наетият да не си е изпълнил ангажимента към него”, коментира производителят.

Още в служебния кабинет тогавашният зам.-министър Явор Гечев коментира неведнъж, че е възложена задачата за изработване на технологични карти, които да се опресняват спрямо промяната в цените на различните суровини. Все още чакаме обаче да видим готовия вариант.  

“Тогава се говореше, че е възложено да се правят технологични карти, но кой ги прави? Аз имам едно предложение - да се преведат готови немски справочници. Там цените и технологиите са много сходни с нашите”, каза още Петков.

По думите му друг проблем е фактът, че експертите от ведомството бъркат браншовите организации с организациите на производители и групите производители.

“От една страна от ведомството говорят за организации като НПО, а в детайли говорят, че те трябва да имат производствени структури по места”, добави председателят на БАМ-Я.

Друга коментирана тема е била таванът на плащанията.

“Експертите подчертаха, че по коалиционно споразумение таванът трябва да бъде до 100 хил. евро”, обясни Божидар Петков.