От страна на министерството имаше едни възпитани хора, които дадоха възможност на всеки да се представи и блесне. Оттук нататък екипът на ведомството е запознат с лицата, с които ще трябва да работи и се надявам вече да се провеждат по-тесни и конструктивни срещи по сектори”, коментира пред Агри.БГ срещата между сектор „Растениевърство” и агроминистерството Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Той определи още 6-часовото опознаване като „състезание за мераклии за съветници”. „На някои колеги не им разрешават да говорят толкова вкъщи, колкото на тази среща”, шеговито каза Николов. В конкретика за розопроизводството браншовият представител заяви, че ръководството на министерството не е било запознато в детайли с направеното досега по Стратегията за розата, но „добре е, че в този екип продължават да работят досегашните експерти”, отчете Николов и поясни:

„Директорът на дирекция „Растениевъдство” Петър Кировски и колегата му Божинов са тясно запознати със сектора, с проблемите му. Те са участвали в разработването на закона, а драфтът на стратегията е техен. Това, че те остават да работят, за нас е положително, защото в тяхно лице имаме хора, които познават детайлно сектора и не е нужно да ги запознаваме тепърва с конкретиката. Останалото е въпрос на политическа воля на управлението”.

По думите му министърът и зам.-министрите са заявили, че им трябва седмица време да се запознаят в детайли със стратегията. Представителите на сектор „Розопроизводство” пък са поискали свикването на Консултативен съвет по розата и предстои писменото изготвяне на критичните точки.

Христо Николов: Ще поискаме в него да бъде включена и дискусия по отношение на стратегията за развитие на сектора и да получим конкретни политически ангажименти, като срокове и посока на разработка.

На срещата с растениевъдите е обсъден и проблемът с работната ръка в земеделието. "От министерството откровено казаха, че нямат решение засега, но са готови да изслушат всякакви разумни предложения и работещи решения, които да бъдат поставени пред Министерството на труда и социалната политика и да се сформира работна група, която да работи за дългосрочното разрешаване на проблема”, сподели още председателят на ПАРБ.

Срещата е протекла в добър тон без напрежение и от двете страни. Заявките на министъра и заместниците му са били за пълна подкрепа. „От години проблемите в земеделието са едни и същи и обикновено най-тежките от тях засягат всички фермери, независимо в кой сектор оперират. Има за решаване фундаментални въпроси, далеч сме от детайлите”, каза за финал Христо Николов.