Овцевъдството е пред фалит, ако не се вземат спешни мерки за овладяване на ситуацията със заразата от син език по стадата, категоричен е Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България.

 

Пред репортер на Фермер.БГ Синапов заяви, че темата за болестта Син език ще е първата, която овцевъдите ще поставят пред служебния министър Васил Грудев на насрочената за днес среща.

 

„Болестта е обхванала цялата страна, всички овцевъдни ферми са заразени. Ние, фермерите, сме убедени, че повече нищо не може да се направи, за да бъде овладяна ситуацията. Някой трябва да понесе отговорност и да каже какво правим оттук нататък“, заяви Синапов.

 

По думите му, България спешно трябва да потърси помощ от ЕС за справяне със ситуацията, защото заразените български овце са потенциално опасни за целия ЕС.

 

Загубите за сектора не са само от умрелите от Син език животни, загубите са най-вече заради пазарите за български агнета и агнешко месо, заради заразата, която имаме, категоричен е Синапов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!