Бойко Синапов е председател на Националната животновъдна асоциация. Роден и израсъл в Родопския край, Синапов и сега гледа добитъка в този район на страната. Овцефермата му наброява над 8 000 овце-майки. В последната седмица Бойко Синапов се среща с фермери в различни ранйони на страната:

 

 

- Г-н Синапов, какъв е поводът за вашите посещения и срещи с животновъдите в страната?

 

- Да запозная колегите с това, че субсидията, която трябва да подписваме и да получим, не е de minimis, а е някаква помощ. Друга. Аз лично не подписах споразумението, защото реално става въпрос не за de minimis, а за 20 милиона лева за отрасъла в криза.

Парите, които ще бъдат раздадени, са нищо в тази криза.

 

- Нека да кажем каква е разликата?

 

- Огромна. Колегите животновъди от съседните ни държави си взеха парите по de minimis или очакват всеки момент да ги получат – таванът е 15 000 евро за всяка ферма. Някои са се възползвали от програмата преди около две години и са взели по 7 500 евро, което означава, че сега трябваше да получат останалите 7 500 евро. Сега разбираме, че въобще нямаме право на тази субсидия.

 
- Защо?
 

- Защото нашето министерство не си е свършило работата – не сме нотифицирали и не сме кандидатствали пред ЕК за de minimis. Парите, с които ни залъгват, са смешни. Не можем да сме полезни с по 10 лева на глава животно за овца и с около 100 лева на крава.  След 12 юли ми е много интересно какви точно договори ще подписваме – нали документите, които внасяхме бяха по de minimis. Защото очаквам, че със смешните пари, които ще ни дадат, ще отчетат, че са ни дали de minimis.

 

- Незнание на министерството ли е това или откровена заблуда?

 

- Категорично заявих в МЗХ, че не съм съгласен и не подписах. Обясних и защо. Преди да видя договорите, които ще ни дадат да подписваме, не мога да коментирам. Но си го обяснявам просто с несвършена работа от страна на министерството. Защото, пак ще кажа, МЗХ изобщо не е защитило de minimis. Ние имаме право на тази програма, тя ни е много полезна – защо не е нотифицирана?

 

- Преди дни чух, че няма да има и субсидия за генофонда.

 

- И ние сега чухме. Причината е същата – и тази програма не е защитена пред ЕК. Нотификациите се правят 6 месеца преди старта на програмата. Тоест, България е изпуснала сроковете и двете програми са загубени за бранша. Селекцията в животновъдството не се води за ден-два, води се години наред. Като не им дадем стимул на фермерите и не им дадем субсидия за това, че водят селекция и поддържат елитни стада, как ще ги мотивираме да продължат да работят. За съжаление, песимист съм. Сега е моментът програмата за генофонда за 2011 да бъде защитена, но и това не е направено. Което означава, че и догодина няма да има пари за селекция.

Разочарован съм много от ситуацията, в която се намира животновъдството в момента. Отговорно заявявам, че д-р Мирослав Найденов е министър на земеделието благодарение на това, че животновъдите го защитиха и го подкрепиха. И какво стана – сега животновъдството като отрасъл е на последно място по внимание от него страна. На всички други отрасли обръща внимание, но не и на нас. Може би разчита на това, че подкрепихме избора му и очаква от нас да мълчим и да търпим.

 
- Докога можете да мълчите?
 

- Няма за кога повече да мълчим. Затова обикалям цялата страна с мои лични средства и се срещам с колегите, за да обменим мнения и да решим как ще продължим оттук нататък. Не виждаме перспектива. Обвинявахме предишното управление за това, че всеки ден фалираха ферми. За съжаление сега ферми се унищожават с още по-бързо темпо.

 
- Какво конкретно ще предприемете?
 

- След като обиколя всички областни структури на националната асоциация ще се опитаме да проведем среща с министър Найденов и с екипа му, отговарящ за сектор животновъдство. Ще му кажем всичко, което тревожи хората и ще искаме от него ясен отговор: ще има животновъдство в България или не. При наш министър в наше правителство. Казвам го отговорно, защото аз лично още имам белези по гърба си от участието в стачките – животновъдите първи излязоха и подкрепиха сегашното правителство още преди да спечелят изборите, след това с премиера си обещахме, че ще работим в екип. А в момента нищо такова не се случва.

 

- Как ще се справите със сроковете, които ви притискат за изпълнение на европейските изисквания?

 

- България продължава да е последна по усвояване на евросредствата. А уж ни обещаха, че заедно ще работим за увеличаването на усвояемостта на европейските пари. Пример - сега отново тръгна мярка 121, но аз не съм сигурен дали има и един подаден проект от животновъди. С всеки изминал ден и час става все по-сложно за нас. Ненужната бюрокрация си обещахме, че ще се намали, за да имат фермерите по-лесен достъп до програмите. Напротив – бюрокрацията се увеличава все повече и буквално ни задушава. Обикновеният фермер няма реален достъп до европейските програми, а да разчитаме в условия на криза на национално финансиране е утопия.

 

Освен всичко друго сроковете за подаване на документите са много кратки. Нещата няма как да се случат. В криза у нас и неусвояване на евросубсидии ние сме обречени.