От пресцентъра на БНБ съобщиха за Фермер.БГ, че със системата за разплащане СЕБРА, която се използва от всички бюджетни институции няма никакви проблеми. Според тях това е система, която не може да блокира само от няколко десетки хиляди транзакции пуснати едновеременно, всъщност капацитетът е много по-голям.

От БНБ отричат информацията появила се в някои медии след изказване на министър Найденов, че служителите ръчно въвеждали данните и правили транзакциите, само и само земеделските производители да си получат по-бързо сумите. Служителите на БНБ не въвеждат подобна информация и не правят тези транзакции.

Днес във Варна Мирослав Найденов беше цитиран от местните медии, че системата била "изпушила в добрия смисъл".

Припомняме, че тази сутрин от ДФЗ съобщиха, че плащанията не са стартирали заради технически проблем със системата за разплащане СЕБРА.


„Вчера от Фонд „Земеделие” подадоха над 65 000 транзакции за стотици милиони левове. Капацитетът на системата не позволява това да бъде обработено в рамките на един ден и затруднението дойде оттук. Точно затова разговарях с г-н Иван Искров и експерти от системата плюс експерти от Фонд „Земеделие” работят, за да може в максимално кратък срок да бъдат направени тези транзакции", казал Найденов цитиран от ИА "Фокус".

Това пък означава, че са пуснати 65 000 транзакции при положение, че европейските субсидии очакват 91 000 бенефициенти. От ДФЗ уточниха, че 10 000 вече са получили средствата.