"Празникът на плодородието" в Кюстендил и тази година отличи най-добрата ябълкова реколта в областта. Най-едрата ябълка на изложението се оказа цели 39 см, а най-тежката – 690 грама.

Бащата на сорта Франческана у нас и лешниковата му градина

За 14 поредна година жителите и гостите на града можеха да се насладят на тридневна богата програма с концерти, конкурси, изложения и различни творчески занимания. По традиция бяха представени и 15 от сортовете ябълки на Института по земеделие – Кюстендил, които са отличителни по различни показатели. 

Народно читалище „Славчо Темкин 1911 г.“ от село Драговищица представи най-голямата ябълка пред журито -  с обиколка от 39 см. Най-тежката измерена от специалистите от Института по земеделие бе на Народно читалище „Пробуда 1928“ от село Жабокрът, чието тегло бе 690 грама.

Народно читалище „Славчо Темкин 1911 г.” от село Драговищица пък грабна приза за разнообразие на представените плодове и зеленчуци.

Десетки деца от детските градини, училища и спортни клубове в града, заедно с техните ръководители представиха своите таланти и спортни постижения. Артистични творчески работилници и ателиета радваха малките посетители, а най-смелите гости на празника се включиха в забавните игри с плодове и зеленчуци. Победителите получиха парични награди от Община Кюстендил, а всички участници в празника си тръгнаха с вкусни и здравословни подаръци, подсигурени от спонсорите на събитието.

“Празникът на плодородието” увенчава есента в Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в град Кюстендил.

"Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род", пишат от отдел "Култура и духовно развитие" на Община Кюстендил.

Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.