Сезонът на градушките върви нормално и няма нещо необичайно, въпреки по-дъждовното и буреносно време на места в страната. Това каза за Агри.БГ Цветелина Димитрова от Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Със самолетния способ градозащитата може да обхване цялата страна

С малко забавяне заради извънредното положение, наложено от епидемията от коронавирус, е задвижена обществена поръчка за осигуряване на градозащита по самолетен способ за Северна Централна и Североизточна България. Очаква се през юли тя действително да заработи. За момента няма допълнителни пречки, които да изискват ново забавяне на сроковете.

Проектът предвижда да се защити територията от Плевен на изток, до Дуранкулак, с три самолета. Той изисква по-малко хора отколкото ракетния способ. Независимо от разликата в заплатите на пилотите и служителите, обслужващи ракетните площадки, самолетният способ излиза по-евтино, убедена е Димитрова.

Плановете са, ако самолетният способ се докаже като ефективен, с него да бъде защитена и останалата територия на страната, която попада извън покритието на градозащитата.