Страната ни очаква одобрение на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) от Европейската комисия (ЕК). Земеделският министър даде отчет пред Комисията по земеделие в Парламента за средствата за земеделие, които са заложени в проектите по отделните направления.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Той уточни, че сегашното ръководство на Агроминистерството не е имало време за корекции и фактически е предаден последният вариант на разчети, направен от служебното управление.

„По компонент „Устойчивост в селското стопанство” имаме Фонд за насърчаване на технологичния и екологичния преход в селското стопанство, където по направление „Инвестиции в технологична и екологична модернизация” са заложени над 636 млн. лева, като от тях половината са публично финансирани без ДДС, а другите - частно финансиране”, обясни министър Иванов

За инвестиции в центрове за съхранение и подготовка за пазара на плодове и зеленчуци са заложени 30 млн. лв., 50% от тях са публично финансирани. Сумата, предвидена за изграждане и реконструкции на животновъдни обекти за отглеждане на мъжки разплодни животни, е малко над 9 млн. 183 хил. лв. Парите за напояване са почти 199,5 млн. лв., представени в направление „Инвестиции, свързани с ефективно използване на вода в земеделските стопанства”.

Почти 20 млн. лв. са заложени по втория компонент „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата”, а финансирането е 100% публично. 

„Има един проект за биоразнообразие и възстановяване на екосистемите на МОСВ, във връзка с Европейския зелен пакт, на стойност над 44,44 млн. лв. Отново с МОСВ по компонент „Местно развитие, цифровизация на местно управление, контрол и ефективно използване на водите” има проект, заедно с „Напоителни системи” АД за монтиране на измервателни системи на дружеството в размер на 16 млн. 253 хил. лв., който е 100% публично финансиран. По тези дейности няма да има съфинансиране от страна на бенефициентите”, добави министърът.

Иван Иванов: Кога ще стартират проектите не мога да се ангажирам, защото все още не се е върнал Плана.

Земеделският министър увери, че от ведомството имат готовност в момента, в който НПВУ бъде одобрен от ЕК, да започне подготовка за стартиране на проектите.