Български разработчик патентова метод за улавяне и фиксиране на опасния вредител по доматите - миниращия молец Tuta Absoluta. Капанът е патентован през 2021 г. Повече за технологията разказа иноватора Тервел Николов, който членува в Националната асоциация за биологична растителна защита.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

“Много от фермерите са запознати с Tuta Absoluta. Това е листоминиращ молец, предизвикващ сериозни икономически щети, особено по доматите. Потенциалните загуби при нетретирани култури могат да достигнат до 50 – 100 %. Ларвите на молеца пробиват листата, стъблата и плодовете.

Моята разработката представлява капан за молци, който изключително ефективен. Сред редица опити заключих, че това е методът, който води до окончателно обезвреждане на всички молци, летящи в тъмното, включително и на Tuta Absoluta”, коментира Николов.

Препоръчително е капаните да се разпределят равномерно в оранжерията. Около 2-3 капана на декар са достатъчни за защита от неприятелите. 

“Светлинният източник трябва да е окачен на около 30-50 см от водната повърхност. Наливате няколко сантиметра вода. А по избор може да добавите няколко капки препарат за чистене, 50 мл парафин или 80 мл слънчогледово олио. Капаните се включват след залез слънце и улавят всички молци”, разказа още изобретателят.

Капанът улавя до 95% от летящите молци и е съвместим с биологичното производство. Най-големият позитив обаче е това, че спестява средства.

“250 лв./дка струват препаратите за борба с вредителите, включително и срещу Tuta Absoluta. Ако можем да изключим тази сума от разходите ни и да заменим пестицидите с нехимични средства за борба, би било чудесно”,  добави от своя страна Божидар Петков, който е председател на новорегистрираната асоциация за биологична растителна защита.

“Капанът работи непрекъснато след залез слънце като елиминира молците. Главното предимство е, че не се използват никакви вещества, които да са в контакт с растенията. Няма и карантинен срок, защото вредителят започва да напада доматите когато се заразяват”, заключи Тервел Николов.