Нов учебен кабинет оборудва Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Това стана с помощта на семенарска компания, която е финансирала закупуването на интерактивна учебна дъска и компютър с нужните приложения, съобщи директорът на учебното заведение в Добрич инж.Господин Господинов.

Производител: Спасението е във високоолеиновия слънчоглед

„Учебният процес ще стане по-ползотворен в обновена среда, в кабинет с модерни технологии и интерактивни часове”, смята ръководителят.

Близо 200 са възпитаниците на Аграрната гимназия от цяла Добричка област, които се обучават по професиите „техник на селскостопанска техника” и „фермер”. Все по-голяма част от тях извършват учебната си практика в агрофирми, с които училището е сключило договори. След завършване на образованието си много ученици остават на работа именно в тези фирми. 


През ноември ръководството на ПГАС планира да организира Ден на отворените врати. Целта е да се покаже на всички гости, партньори, учители и ученици обновеният през последните 3 години машинно-тракторен парк на учебното заведение. Последният спечелен проект на ПГАС е по НП „Модернизиране на системата на професионалното образование”. В момента се очаква в училището да пристигнат трактор втора употреба, валяци и 4-корпусен обръщателен плуг. Така единственото, от което гимназията има нужда, е комбайн за прибиране на реколтата. Помощ за оборудването с нови земеделски машини са оказали още бивши възпитаници на ПГАС, агрофирми и партньори.  


Вече е прибрана реколтата от царевица и слънчоглед от производствените площи на аграрното училище. Общо 1134 дка обработват възпитаниците  на учебното заведение. В момента те подготвят площите за сеитба на пшеница.

„Добивите от пролетните култури са малко под средните за Добричка област и достигат 230 кг/дка при слънчогледа и 530 кг/дка при царевицата.  Земите на училището са разположени в района на село Вратарите и Бдинци, на 30 км от Добрич”, съобщи директорът на ПГАС инж.Господин Господинов. 


Драстично по-слаба реколта са прибрали учениците от пшеница. Резултатите са около 250 кг/дка – двойно по-малко от средните за Добруджа през това лято.

„Заради продължителното есенно засушаване и липсата на зимна влага посевите не можаха да братят навреме и това се отрази върху добивите. Ниските резултати водят до ниски приходи и това ще попречи на дооборудването на училищната работилница, която е предназначена за ремонт на машините и обучение в часовете по земеделска техника”, коментира още инж.Господинов. 


Още през миналата година започна оборудването на новия цех с електрохидравличен подемник, машина за баланс, монтаж и демонтаж на гуми, компресори и др.