За първа година сеем високоолеинов слънчоглед. Пазарът ни принуди да се откажем от линоловия, коментира зърнопроизводителят Стоян Димитров за Агри.БГ.

Сушата в Крайморска Добруджа „изяде” добивите

По негови наблюдения такава е тенденцията в цяла Добруджа. Сравнение между двата вида показва, че високоолеиновият дава по-ниски добиви, но пък се котира на по-висока цена.

„Имаме проблеми с изкупните цени, но на високоолеиновия слънчоглед цената е по-висока със 120–130 лв./тон. Така горе-долу ще се позакрепят нещата,“ убеден е земеделецът от Добруджа.

През 2019 г. площите му със слънчоглед са 3800 дка. Определя годината за тази култура като не толкова добра.

„Заложихме основно на Clearfield технология. Срещнахме проблеми с конопа и кореновоиздънкови плевели, визирам най-вече паламида. Към 250–300 кг/дка са резултатите при нас, докато миналата година добивът беше около 350 кг/дка,“ коментира Димитров.

Друга тенденция, която той наблюдава в Добруджа, е отдръпване на земеделците от рапицата.

„Доколкото съм запознат, има директива от ЕС за намаляване на потреблението на биогорива, откъдето рапицата тотално отпада като култура. На места вече я заменят с нахут,“ сподели своите наблюдения младият фермер.

Голяма част от земите, които обработва в Североизточна Добруджа, които наброяват около 13 хил. дка, са под аренда. Определя рентата като доста висока, което значително увеличава себестойността на декар.

„Ще се нормализират нещата единствено когато се обединят земеделците, а тук в нашия регион те са доста разединени, с различни възгледи и от различни възрастови групи, затова е малко трудно. В Южна България себестойността е малко по-ниска. Наистина имат и по-ниски добиви, но, като теглим чертата, печалбата им в крайна сметка е по-добра,“ изчислява Димитров.