Окръжната прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за злоупотреба с европейски средства за „къща за гости“ в Сандански, изградена по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщи БНР.

Оставки заради злоупотреби по проекти по ПРСР

Обвиняема по делото е и 25-годишната Ана Димитрова, която формално е била бенефициент на средствата по ПРСР. В съобщението от Окръжната прокуратура - Благоевград имената са с инициали: Ана Димитрова - А. Д. (на 25 години) и Александър Манолев - А. М. (на 43 години).

Къщата за гости в Сандански е построена с европейски средства, но е използвана като лична вила от семейството на бившия зам.-министър, а Ана Димитрова е дъщеря на детегледачката, показаха първо журналистически проверки.

Досъдебното производство по случая е продължило пет месеца. Проверката на експерти от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) е установила, че къщата за гости никога не се е използвала по предназначение за настаняване на туристи

Според прокуратурата още при кандидатстването за субсидията Ана Димитрова е предоставила на ДФЗ неверни данни за имоти, наети от нея, както и декларация, че е осигурила финансовите средства за изграждането на къщата за гости, в размер на близо 577 хил. лева. 

След изграждането на обекта тя е предоставила на ДФЗ-Разплащателна агенция и фактури за извършени плащания на стойност 681 хил. лева - разходи, които всъщност са били за луксозната къща на Александър Манолев.

На бившия заместник-министър е повдигнато обвинение в подбудителство и умишлено склоняване за извършване на престъпление.

Според обвинението цялата подготовка на проекта, разясненията и снабдяването с необходимата документация са извършени от Манолев, включително и учредяване право на строеж върху собствения му имот. 

Разследването е установило, че той е осигурил и строителните фирми, материалите за изграждането на луксозния имот край Сандански и необходимите средства - 700 хиляди лева от свое собствено търговско дружество.

По-рано Манолев отричаше да има нещо общо с имота и инвестициите, като заяви пред медиите, че е помагал на младата стопанка заради близките отношения с нейното семейство. По-късно той беше принуден да подаде оставка, а прокуратурата започна разследване.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.