Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка. Тя вече е приета от премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на правителството.
 
 
Решението му да напусне поста дойде само няколко часа след като се разбра, че Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на Манолев заради медийни сигнали за злоупотреби със средства на Европейския съюз, пише dnevnik.bg
 
Прокуратурата е изискала от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), цитиран в публикации на сайтовете "Бивол" и "Благоевград нюз". Според тях Манолев е собственик на парцел, върху който е построена "къща за гости", която се използва за частна вила. За имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект по ПРСР, пишат изданията. Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма. Имението е половин декар, но не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм, сочи разследването.
 
Зам.-министърът и изразил желание разследването по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Освен това той искал да е солидарен с колегите си, "които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения".
 
"Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично", допълва още Александър Манолев.
По-късно той използва профила си във "Фейсбук", за да уточни, че това е "едно закъсняло действие, което трябваше да направя още преди година, когато името ми се забърка в измислени скандали, защото пречех на някой да заема поста министър на транспорта". Коментарът му е по повод случилото се през есента на миналата година. Тогава Манолев се отказа да замени подалия оставка Ивайло Московски след публикация на "Капитал", в която се казва, че в миналото си той има инциденти на пътя, граничещи с хулиганство, както и интересни съдружници от сенчестия бизнес.
 
"Преди няколко месеца ми казаха, че обикалят с папки за мен медии и ми готвят нова атака. Подминах го – след всичко, което се опитаха да причинят на семейството ми си мислех, че няма с какво да ме изненадат. Но отново надскочиха себе си. Ловът на вещици придоби плашещи размери. И вече не става дума за мен, а за семейството ми. В тази ситуация аз ще съм този, който ще направи крачка назад", пише Манолев, цитиран от www.dnevnik.bg