Докато в момента политиците се борят за постове и за власт, ние овцевъдите се борим да оцелеем. Ние не искаме средства на парче, а петорен байпас! Това заяви пред Фермер.БГ, Бисер Чилингиров, Председател на Националната овцевъдна асоциация по повод излязлата информация за предстоящи протести, инициирани от Националния съюз на животновъдите на Бойко Синапов.

 

Вече две години по това време, ние получаваме средствата по НДЖ1, допълни още Чилингиров. Те са ни нужни в този момент заради Синия език, заради това, че животните стояха в кошарите и изядоха фуража, заради версиите, които дължим на доктори, фуражни заводи и т.н. Тези средства са заложени в предложението за актуализация на бюджета от кабинета на Георги Близнашки, но за да се получат тези средства, трябва редовно правителство и парламент.

 

Вече сме на границата на търпението и започваме все повече да обръщаме внимание какво правят колегите в ЕС, категоричен е Бисер Челингиров. и допълва: Вземете Франция, напрамир, там животновъдството е издигнато на пиедестал. Но докато се стигне до тук , при всяко неизпълнено обещание пред Елисейския дворец се изливат ремаркета с фекалии и се горят бали със слама.

 

 

Ние вървим натам, ако не се подпомогне сектор овцевъдство, в истинския смисъл на тази дума. Ако не ги получим тези средства до края на този месеца, началото на следващия, нашето положение ще се влоши изключително. Нашата стока се търси, а в същото време сме притискани и унижавани от Държавата. Ние искаме да съществуваме. Не искаме овцете да се продават на безценица и да затваряме кошарите. Да в новата програма за развитие на селските райони са предвидени повече средства за нас животновъдите, но ще останат ли овце напролет за подпомагане?, пита метафорично Чилингиров.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!