Овцевъдите да продават произведената вълна директно на производителя, а не на съмнителни прекупвачи без документи, които обикалят по селата.

За това призова пред Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

По негова информация има „глад“ на пазара за вълна през тази година. В момента четири основни фирми се конкурират – Колхида АД в Сливен тел. 0888715184;  Тера Силвана ЕООД в Габрово тел 0876 500 184, Родопска тъкан в Смолян, тел.  0884 33 20 93 и  Кралев и Марни в Балчик, тел. 0893391988, който притежава 2 групи стригачи с по 6 човека . Освен това има и някои предприемачи, които купуват вълна за чипровски килими, например.

До сега имаше „извиване на ръце“, посочи Чилингиров. Фирмите купуваха вълна от чужбина. Фермерите прибираха своята по складовете и тя се замърсяваше и изсъхваше до безобразие понеже вълната е хигроскопична. И когато дойдеше време за жътва, ние нямаше къде да си прибираме житото, балите, сеното, люцерната, защото складовете бяха пълни с вълна. Така искаш, не искаш, притиснат от обстоятелствата, продаваш на цена каквато ти дадат - например лев за руно, обясни Бисер Чилингиров.

След редица разговори на Националната овцевъдна асоциация с директора на най-голямата фирма преработвател на вълна, фермерите са получили уверение, че тази година няма да се стигне до подобна ситуация, посочи Бисер Чилингиров. Преговорите за постигане на максимално изгодни цени за овцевъдите продължават и в момента.

По информация на НОА най-скъпа е мериносовата вълна (2,30 лв/кг), на второ място е полу меката (1,60 лв/кг), сивата (0,90 лв/кг) и на последно място е цветната вълна, която се купува на цена 0,60-0,70 лв/кг без ДДС ( цените са от миналата година на най-голямата фирма производител бел.ред.), като от НОА очакват през тази година цените да не се понижават а напротив да бъдат по-високи заради изключително високото качество.

Председателят на НОА Бисер Чилингиров призовава българските фермери да се сдружават по региони, за да могат  да реализират вълната и продукцията добита от овцете на по-добри цени. НОА винаги е работила за интересите на овцевъда, но освен нашите усилия, са необходими средства и време, за да се случват нещата в сектора, категоричен е той. Времето го имаме, но трябва и фермерите да си плащат членския внос, защото това е единственото финансиране на Асоциацията. Държавата не дава на Браншовите асоциации, каквато е НОА  средства. Ето защо призовавам повече фермери да се обединяват, за да не бъдем поставяни в ситуацията „Разделяй и владей“ както по отношение на вълната, така и за млякото, месото и кожите, посочи Чилингиров.

От НОА са готови да съдействат на овцевъдите с повече информация за фирмите-изкупвачи на вълна в момента и да им дадат насоки за най-благоприятните условия за реализация.

Сезонът за стригане на овце при много фермери тази година започна по-рано – на 25-ти април, заради топлото време. Масово обаче стижбата стартира след 6-ти май.



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!