Българска асоциация Биопродукти (БАБ) изпрати гневно писмо до премиера Бойко Борисов. В него членовете на асоциацията изказват своето възмущение от случващото се в сектора на биологичното земеделие и настояват за оставката на министъра на земеделието  Румен Порожанов.  Заедно с това обявяват и часа на своя протест, за който пръв писа Фермер.БГ. 
 

Стяга се протест: Биопроизводителите са на ръба на търпението

 
От БАБ се обръщат към премиера, като му обясняват за промените в Наредба №5 от 3 септември миналата година. 
„С тези промени бяха въведени невиждани никъде по света изисквания към биопроизводителите и фирмите, които ги сертифицират, бяха въведени жестоки санкции, които сертифициращите фирми са задължени да наложат без значение дали производителя е виновен или не“, пише в писмото
 
Според биопроизводителите в резултат от тези промени те са били поставени в ситуация да плащат за лабораторни анализи, които „не доказват нищо и техните колеги в ЕС не правят, да бъдат в постоянен риск от отнемане на сертификата дори без да имат вина, да рискуват бизнеса и бъдещето си без това да се налага от Европейските регламенти“.
 
„Ние направихме всичко по силите си да постигнем диалог с Министерство на земеделието, храните и горите и да променим пагубната политика, която се провежда в сектора от половин година насам, но усилията ни останаха напразни“, оплакват се производителите.
 
Те посочват, че са получили обещания, проведени са редица срещи и разговори, които, според тях, не са довели резултат, защото: 
„В дните, в които очаквахме резултат от нашите срещи и промяна в нормативната база и възстановяване на нормалния диалог, станахме свидетели на безпрецедентни репресивни действия от страна на МЗХГ – на две от контролиращите лица, опериращи в
България бяха отнети разрешителните за работа в страната.
 
На 1 февруари 2019 австрийската компания „Аустриа Био Гаранти“ загуби лиценза си, на клиентите им беше даден срок от 12 дни да си намерят друга сертифицираща фирма. Миналата седмица на 28 март същата съдба сполетя и „Кю сертификейшън“ – една от първите сертифициращи фирми в България, с 16 годишен опит и много добър авторитет.
 
Същият ден вечерта в извънработно време служители на МЗХГ са се обаждали по телефона на техните клиенти да ги предупредят да си търся друга сертифицираща фирма. 
 
 
Много биофермери, клиенти на „Кю сертификейшън“ АД са получавали обаждания от новосъздадени контролиращи лица (получили разрешение за дейност през 2018 г.) още преди официално да бъде съобщена новината за непродължаване на лиценза, като са били предупреждавани за предстоящата ситуация и са получавали предложения за бързо сключване на нов договор. Фирмата получава заповедта, подписана от Министър Порожанов пет дни по-късно – на 1 април“, се казва в писмото. 
 
Според БАБ общо над 900 производители са поставени в патова ситуация само за два месеца.
„Някой лудува в министерството на земеделието, горите и храните на гърба на биопроизводителите, някой насажда страх у сертифициращите фирми, че лиценза им може да бъде отнет без много обяснения. Някой вероятно планира и по-лоши неща, но ние се надяваме подозренията ни да са грешни. Най-лошото е че всички тези скандали рушат доверието на потребителите в България към качеството на българските био храни и напитки“, коментират от асоциацията в писмото си до Борисов. 
 
В документа се припомнят исканията на Европейска комисия за въвеждане на правила и прозрачност в процеса по сертифициране на българските биопродукти, като се споменават и последните одити на Европейската комисия и на Сметната палата в България, в които се посочват редица слабости в процеса по контрол. 
 
 
„В резултат на това средствата, предназначени за подкрепа на биоземеделците са блокирани и не е ясно кога ще се изплатят. Другите плащания, напр. плащания за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци също са редуцирани с 50% само за биофермерите. Вероятно поради същата причина. Новите колеги биоземеделци нямат никаква възможност да получат подпомагане, тъй като средствата по мярка „Биологично земеделие“ свършиха съмнително бързо в рамките на две години.
 
Но затова пък именно те ще бъдат натоварени с непосилно големи финансови разходи за взимане на проби за пестицидни анализи от всички парцели, които преминават от статус „в преход“ към „биологични“ - мярка, която не се прилага в нито една европейска страна. През 2018-та година станахме и свидетели на първия спад в броя на биооператорите на фона на постоянен растеж на сектора в цяла Европа“, недоволстват от БАБ.
 
От организацията подчертават, че желаят да има стриктен контрол, но и прозрачност в системата, да има доверие в родните биопродукти. 
 
„Вместо това сме свидетели на произвол от страна министерство на земеделието и храните, саморазправа с неудобни контролиращи лица, и в същото време затваряне на очите пред лошите практики от страна на всеизвестни в бранша контролиращи лица“, посочват от асоциацията и подчертават:
 
Настояваме за оставката на министър Порожанов и на отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на репресии и война със сектора, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и блокирани средства от ЕК по ПРСР. 
 
Настояваме за незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и европейските практики. В Консултативната комисия по биологично земеделие (Наредба №5) да бъдат включени представители на всички заинтересовани страни. 
 
Да се създаде спешно Консултативен съвет по биологично земеделие към Министерството за земеделието, храните и горите, който да включва представители на всички заинтересувани страни в системата на биологичното земеделие, да се свиква регулярно и да решава проблемите при максимална прозрачност. 
 
 
Настояваме за независимо разследване на фактите около отнемането на лиценза на „Кю сертификейшън“ АД“.
 
В края на писмото си от асоциацията посочват обявеното си вече намерение за протест, който ще се осъществи на 9 април 2019 г. от 11:00 ч. През сградата на агроминистерството. 
Освен това от БАБ посочват, че са в готовност да продължат протестните си действия до приемане на контретни действия от страна на администрацията.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!