Членове на Националната Био Асоциация (НБА) подготвят ефективни протестни действия срещу спрените субсидии по три агроекологични мерки.
 
 
Председателят на асоциацията Слави Трифонов и биопроизводителят Петранка Гагова обяви това днес, 14 май, на пресконференция на тема: „Министерството на земеделието, храните и горите – основен съучастник в източването на европейски средства по структуроопределящи мерки и схеми от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на Република България (от 2007 г. – до момента)“.
 
Бюджетът на ПРСР за периода 2014-2020 г. е изчислен така, че да стигне за всичките седем години. Още след първата година обаче се образува дефицит от 60 млн. лв. заради схеми, заяви Слави Трифонов.
 
Спирането на приемите по мерките за биопроизводство и агроекология предизвика протести през зимата и пролетта на 2017 г. Тогава фермерите получили уверения от МЗХГ, че ще се потърсят начини за преразпределяне на средства, така че стопаните от сектора да не бъдат ощетени. Това обаче не се е случило.
 
„Вместо това през февруари тази година МЗХГ издава заповед, с която отказва приема на заявления от нови земеделски производители по мерките за биоземеделие и агроекология“, подчерта председателят на организацията. По думите му, „през тази една година от страна на министерството не са си мръднали пръста да осигурят средства по тези три мерки“.
 
 
Според Трифонов, има две възможности за попълване на дефицита – с евросредства, като за целта трябва да се проведат преговори с ЕК, или чрез държавни помощи. Неговите наблюдения, обаче, са, че нищо не е направено по този въпрос. 
 
„Напротив. Мисля,че министерството тръгна на борба със земеделските производители“, каза Трифонов. Той допълни, че биопроизводителите имат и организационен проблем. „Водачът на протестите от миналата година беше назначен за съветник на министъра. Така че сега трябва да си търсим водач на протестите“, каза председателят на асоциацията.
 
Сред схемите, заради които се е образувал дефицита, той посочи помощите за сеитбооборот и за отглеждане на гъски, както и новата възможност в проекта за промени в Наредба № 1 за биопроизводството – за пасищно отглеждане на зайци. „Някой от вас да е видял как се задържат зайци на пасище. Зайците ги няма, парите остават“, коментира Трифонов.
 
Двамата с Петранка Гагова подчертаха, че голяма част от кандидатите за директни плащания ще бъдат отрязани заради проблеми със системата ИСАК.
 
„Системата работи под DOS, а отгоре налагаме информация за споразумения и правни основания под Windows. При 10% разлика между ИСАК и Windows, ни отказват 100% директни плащания. Писна ми да бъда проверявана, да бъда следствена. В моя регион 25 специалиста чертаят, но само двама чертаят вярно. А последиците от техните грешки са за наша сметка“, обясни Гагова.