Затягане на контрола върху биологичните производители и проверки на сертифициращите лица. Това обеща министърът на земеделието Румен Порожанов преди дни, тъй като, по думите му, има съмнение, че някои от биологичните производители не отговарят в достатъчна степен и точно на изискванията
 
 
Освен това от началото на годината стана ясно, че парите по някои от мерките за биологично производство са свършили. С тази цел е сформирана работна група, в която участват представители биопроизводителите, министерството и сертифициращите лица, като първото заседание ще е тази сряда.
 
Правилата за сертифициране трябва да се променят. Това каза за Фермер.БГ председателят на Българска асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова. 
 
 
„Има няколко хиляди декара биологични пасища и ливади, на които няма животни. Това си е своего рода източване на средствата за биопроизводителите, така че това трябва да се промени. След това биологични орехи или пшеница – 10 000 – 20 000 декара, извинете, но това въобще не компилира с идеята за биологично производство. По принцип в биологичното производство става въпрос за малки производители, средни производители, хора концентрирани в селата“, коментира Симеонова.  
 
Тя даде пример и с прецеденти в биологичното пчеларство
„Има колеги, които получават сертификати, а нямат необходимите отстояния, а за да си биологичен пчелар трябва да си поне на 3 км от конвенционално поле. Има изкривявания, които са се получили“, каза Симеонова.
 
Тя добави, че се оказва, че има хора, които чакат да получат плащания за биологично производство, а не са членове на БАБ. 
„И можете сами да си отговорите на въпроса защо“, добави Симеонова. 
 
В България има около 7100 биологични производители, а сертифициращите фирми наближават 20.
„Това е смешно. При 40 000 регистрирани биопроизводители във Франция, сертифициращите фирми са под  10“, коментира председателят на БАБ. 
 
Тя определи процедурата по сертификация като „много тежка“.„Ние сме едни от най-проверяваните – във всичко и непрекъснато“, допълни Симеонова.  
 
От своя страна представители на сертифициращите органи също коментираха пред Фермер.БГ нуждата от по-строг контрол. 
„Дали при всички контролиращи лица е прилаган еднакъв подход, може да каже единствено министърът или друг представител на МЗХГ, тъй като само те имат поглед върху всички.
 
Понякога сме критикувани защо не правим като някои други контролиращи лица, понякога сме обвинявани от собствените си оператори, че държим да се спазват правилата, често ни се присмиват по същата причина, дори ни отправят и заплахи, когато установим нарушения и приложим мерки, тъй като това ги лишава от субсидии“, каза Анна Карова, изпълнителен директор на една от сертифициращите компании.  
 
 
По думите й контролът е от полза за всички, най-вече за самите производители, които трябва да бъдат поставени на равни начала. 
„Затова приветстваме всякакви мерки, които биха допринесли за подобряването на състоянието на българското биоземеделие и биха повишили доверието в системата за контрол, разбира се при условие, че тези мерки се прилагат еднакво към всички, което следва да се гарантира от МЗХГ“, отбеляза Карова.
 
Според нея трябва да се дава гласност на проблемите в българското биоземеделие и да се търсят решения за тях, като това трябва да става с участието на всички заинтересовани страни, защото обратното не е от полза за никого
 
„При положение, че биологичното земеделие е приоритетно в Европейския съюз (ЕС), моето мнение е, че трябва да положим максимални усилия българското биоземеделие да заеме мястото, което му се полага. Така в България ще маме възможност да консумираме български биопродукти, а българските фермери да имат възможността ги произвеждат и да не се притесняват за пазара“, добави Карова.