Иван Бакалов е собственик на биологично ферма „Зелено бъдеще“ край Пловдив. „Направленията на семейната ни ферма са свързани с отглеждането на биологични малини и лавандула. Сертифицирани сме за биологично производство от две години“, разказа за Фермер.БГ Иван Бакалов.

 

Иван Бакалов

 

Г-н Бакалов, имате ли осигурени пазари?
Цялата продукция, която произвеждаме, се продава на европейските пазари. Малините се продават в Германия основно, лавандулата в Испания и Франция. Продаваме биологичната си продукция на добри цени, което ни стимулира да продължаваме да работим и да се развиваме. Във фермата имаме и фотоволтаична централа, тоест произвеждаме и 100 киловата зелена енергия, която ползваме в производството си. Преди две години се роди идеята да изградим и инсталация за биогаз. Имаме много суровина, която към момента принудително изгаряме. Малините са ремонтантен сорт и през есента задължително технологично малините се окосяват. Цялата тази биологична маса можем да оползотворим с реализирането на проект за био биогаз.

 

Имате ли готов проект и каква ще е инвестицията в такава инсталация?
Нямаме още готов проект, но определено без помощ от държавата ще е много трудно сами да изградим такава централа. Фотоволтаичната централа също е изградена с европейски средства. На този етап нямам разчети колко би била инвестицията в инсталация за био биогаз.

 

На каква площ е стопанството ви?
Общата площ на стопанството е 1 000 дка. От тях 400 дка са с малини – 250 дка са със стари насаждения, имаме и 150 дка нови насаждения. На 200 дка отглеждаме лавандула. Имаме 350 дка орехи, която също е сертифицирана като био. Има възможност в междуредията на ореховата градина да се засее друга биокултура като овес или ръж, например.

 

Трудно ли е да се прави биоземеделие в България и какво финансово подпомагане получавате?
Занимаваме се със земеделие от 2000 г. Започнахме с конвенционално земеделие и то по-скоро като хоби. На по-късен етап превърнахме хобито в професия – виждаш плодовете от труда си, не си богат, но затова пък живееш нормално. Продължавам да се уча и работата ми дава стимул да продължавам напред. Като биоземеделец получаваме подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания“. Разбира се, подпомагането е различно за различните култури. Това е допълнителна помощ за нас естествено, но един фермер не трябва да разчита само на това. За фермерите най-важното е да произведат качествена продукция, от продажбата на която да има приходи в стопанството. Ако се разчита единствено на субсидията, за да си земеделец, каузата е обречена.

 

Притеснява ли ви конкуренцията и има ли ниша за биологична продукция на българския пазар?
България е малка страна и е трудно да имаме реализация на продукцията си тук. Малините, например, се у нас търсят основно за хранително-вкусовата промишленост, а в Европа малини се търсят и други видове промишлености. За съжаление, в Европа ние изнасяме суровина, а не краен продукт, но такава е конюнктурата. Разбира се, че сме отворени и към българския пазар, но количествата, които произвеждаме – 120-200 тона малини, няма как да бъдат поети от този пазар.

 

Оптимист ли сте за следващия програмен период и вярвате ли, че биоземеделието ще е акцент в новата ОСП?
Както казах, един фермер не трябва да разчита на субсидиите, а на това, което ще произведе и ще реализира. Субсидиите са едно от перата и да – помагат на земеделците, но не са основата на финансирането за едно земеделско стопанство. Разбира се, че съм оптимист. „Зелено бъдеще“ е семейна ферма и ние ще продължим да работим.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!