За да се преработи месото от биологично отглеждани животни и то да стигне до потребителите е необходимо у нас да има сертифицирана кланица за този тип продукция, но засега има само интерес. През октомври се очаква да бъде факт първият био-сертификат за отглеждането на говеда за месо в България. В момента тече преходния период за животните, които са в района на маджаровското село Горно поле.

Кравите в района се гледат целогодишно на паша на открито в планината. На българския пазар обаче не може да се намери от това био-телешко месо все още.Затова продукцията се изнася за Италия и др. страни.

Стопаните там вече имат сертификат за земята, първо се сертифицират пасищата и след като животните пасат на тях, минава определен период от време и излиза био-сертификата за животните.

Фермерите разказват, че холандският проект "Новото тракийско злато", който помага на био-земеделието и екотуризма в Източните Родопи, дава сериозна подкрепа тъкмо в процеса на сертификацията - със средства и консултации. Сега те поемат половината пари за сертификацията.

 

© 2011 fermer.bg