Според различни френски организации, когато стане дума за биопроизводство и производство в отопляема оранжерия през зимата, започва битката на противоречията. В същото време според европейските правила за биосертификация и в двата случая проблем няма. Тези дни във Франция решиха, че в отопляемите оранжерии ще може да се отглежда биопродукция, но ще бъдат въведени ограничения, съобщава hortidaily.com.

Белгия на път да въведе нулево ДДС за биопродукцията

В дебатите за европейските правила за биопроизводството се споменава, че биопроизводителите са длъжни да уважават годишните времена и да използват енергията съответно и, ако е възможно, по възобновяем начин. Но при отсъствието на ясно ръководство в момента над 40 френски оранжерии се отопляват и имат сертификати за екологически чисто производство.

Макар търсенето на био зеленчуци във Франция в момента да превишава предлагането, зимното биопроизводство действително е гореща тема.

Почти 100 парламентарни представители са писали на министъра на земеделието Дидие Гийом, за да изразят своята подкрепа за онлайн петиция, стартирана от френската биоогранизация FNAB, Greenpeace France и други организации. За 6 седмици петицията е подписана от над 80 000 души. Авторите й призовават да се сложи край на използването на отопление във френските биооранжерии.

По думите на Филип Рифаред, производител на биопродукция и съпрезидент на Grab Bio Center, срокът на годност на този тип продукция е много по-кратък и се отглежда по неустойчив начин.

Ние не искаме потребителят да губи вяра в био етикета, казва той, посочвайки, че използването на въглероден диоксид при производството на биокултури в отопляемите оранжерии е много по-голямо, отколкото при производство без отопляване.

Други производители отбелязват, че през лятото доматите, произведени без отопляване, са изместени на пазара от домати, отгледани в отопляеми оранжерии.

Разбира се, съществува и друго мнение. Оранжерийните производители се опитват да обяснят важността на своята технология с това, че се грижат за доставката на местна продукция на трапезата на френския потребител през всички сезони.

Земеделската организация FNSEA на свой ред отбелязва, че оранжерийното производство е екологично устойчиво, помагайки да се ограничи използването на химикали и вода. Освен това то дава възможност за намаляване на вноса на продукция от Германия, Полша, Израел и Аржентина. Привържениците на оранжерийното производство казват, че отказът от отопляеми оранжерии във Франция ще намали конкурентоспособността им в Европа. В момента 78% от биодоматите в страната се внасят се внасят.

Правителството не е срещу отопляването на оранжериите в биоземеделието, казва министърът на земеделието Дидие Гийом. Преди дни той уточни, че отопляването им ще бъде разрешено, но при строг график – от 21 декември до 30 април плодовете и зеленчуците, отгледани по този начин, няма да бъдат маркирани като био.

Освен това френското правителство планира до 2025 г. да задължи фермерите да използват възобновяеми източници на енергия за отопляването на оранжериите.

Напълно очаквано, биосекторът във Франция не е доволен от решението на министерството.

За Жан- Пол Габийяр, биопроизводител, разрешаването на продажбата на биодомати през пролетта е равносилно на разрешаването на поддържането на температура над 20 градуса в биооранжериите през цялата зима, което е еквивалентно на 200 000 – 250 000 литра мазут на хектар.