Оръжейният завод “Аркус” - Лясковец разви 200 дка стопанство с лечебни треви в павликенското село Михалци. Отглеждат се бял равнец и исоп, а извлечените от тях етерични масла се продават в Германия и Франция, каза Костадин Едрев, който отговаря за билкарския бизнес на оръжейния завод.

През 2005 г. билковото стопанство започна с 50 дка, а през миналата година по мярка 214 за Агроекология се разширява с още 50 дка и достигна площ от 200 дка.

В дестилерията към стопанството на година се получават по 40 кг етерично масло от белия равнец и още 15 кг извлек от исоп.

По думите на Едрев “Аркус” е първият промишлен производител на билки в региона и вече има запитвания за разширяване на пазара в Швейцария и Сърбия, пише вестник Янтра днес. 30 000 лв. е инвестицията в дестилерията и още 15 000 лв. в машини.

Семената за билките са произведени в ЕС и имат сертификат за биологично чист продукт. Първоначалната инвестиция в лечебните треви е 24 000 лв.

Пловдивската фирма “Балкан био серт” контролира дали билките се отглеждат без торове и пестициди. Разкрити са 15 работни места.