Ставките на т.нар. „Украинска помощ” за чувствителните сектори в земеделието ще бъдат същите като миналогодишните, при първия прием на помощта. Това стана ясно от ръководството на министерството на земеделието и храните.

Министър Кирил Вътев и екипът му отговориха на поставен на въпрос от председателя на парламентарната комисия по земеделие  Десислава Танева. 

„Парите за сектор „Зърнопроизводство” ще бъдат тези, които са записани в Споразумението между земеделските производители и правителството”, уточни директорът на дирекция “Държавни помощи и регулации” в аграрното министерство Дора Ненова.

Изпратени са две нотификации до служите на ЕК във връзка схемите за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. През февруари мерките са нотифицирани и се очаква положителното решение на ЕК за прилагане на мерките.

На подпомагане подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Таванът на подпомагането беше увеличен в края на миналата година от 250 000 евро на 280 000 евро. 

„Броя на кандидатите и броя на достигналите тавана на помощта фермери - това са двете неизвестни към момента. Когато тези два компонента станат ясни, ще можем да кажем повече подробности по помощта”, допълни министърът на земеделието Кирил Вътев.

През ноември 2023 г. Европейската комисия публикува съобщение за изменение на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Схемата за държавна помощ беше пренотифицирана с нов номер в регистъра на държавните помощи, като срокът за прилагане на помощта беше удължен до 30 юни тази година.

От 20 март до 9 април 2024 г. земеделските стопани могат да кандидатстват по мерките за Украинската помощ. Това беше решено в края на миналия месец от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.